Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Podle čeho se lidé rozhodují, koho volit?

Těžko se diskutuje, pokud používáš věty typu "nemůže to být horší než dnes" nebo "nikde ve světě to není alespoň více než dobré". S tím prostě nesouhlasím, jelikož jsem i přes svůj mladý věk toho dost procestoval, tak mi věř, že hůř být každopádně může, jak politicky, tak celospolečensky, ale chápu, že je dnes tak nějak v kurzu vidět vše naprosto ve sračkách, úplně na dně, na pokraji krachu a já nevím kde (snad aby se hnuly dříve ledy), ovšem podle mě tento přístup nevede k ničemu jinému (což i historie prokázala) než k totalitě a válce, ale budiž.

Jen otázka, ty čerpáš z čeho, že je to zde nejhorší, jako tomůže být oproti jiným státům a že nikde to není alepsoň dobré? To by mě zajímalo... Jak říkám, já z toho, co jsem viděl a slyšel osobně tam, kde jsem byl.

Také nesouhlasím s tím, že to nikde není alespoň dobré. Právě zmíněné Švýcarsko, nebo třeba Kanada, Austrálie (což bych vypíchl jako TOP země), ale i spousta jiných, kde je to o cosi horší (Německo, UK, Holandsko, Belgie atd.) jsou naprosto někde jinde jak v politické kultuře, tak v úrovni občanské společnosti. Je tam více než dobrý život pro drtivou většinu obyvatel, jakožto i slušný právní stát. Ano, všude jsou chyby a nedostatky, a pokud budeš chtít, vždy si nějakou najdeš aby jsi ji vypíchl, nicméně nikdy, nikdo a nikde zatím neuvedl do praxe nic bezchybného, takže mě to vrací zase na začátek. Myslíš že je opravdu lepší zkoušet sociální experiment, než převzít funkční a (přestože nebudeš z nepochopitelných důvodů souhlasit) dobrý model, který funguje po staletí? Pokud tedy ne, co konkrétně je tak špatného na třeba tom Švýcarsku, co z něj dělá podle tebe "ne dobrý systém"?

Jinak ve Švýcarsku je model, který se silně blíží přímé domokracii už nyní, takže nechápu proč je tak mimo mísu nejdříve se přiblížit Švýcarsku a pak na tom systému třeba něco zdokonalit. Já bych napoak viděl docela veliký problém se vůbec přiblížit alespoň tomu Švýcarsku, natož se snažit experimentálně budovat ještě něco "dokonalejšího". A proč? Z důvodu zdejší společnosti, která je naprosto jiná, nezodpovědná, pořád ještě silně načuchlá socialismem (přestože budeš asi skákat 2m vysoko,ale bohužel, vidím to tak), podlemého názoru je zde příliš vysoké procento vychcaných lidí (aby nedošlo k dezinterpretaci,tak myslím v naprosto všech třídách společnosti a těch "obyčejných" možná většina, ale třeba už jsem příliš velký pesimista), lidí, kteří by jen rádi dostávali, kteří odmítají převzít odpovědnost za své životy a obávám se, že s takovouto společností by byl nadlidský úkol vybudovat vůbec to Švýcarsko, natož se snažit o nějaký jiný, nevyzkoušený experiment... Ano, to o té společnosti nemohu nijak dokázat, konkrétními fakty, průzkumy atd., čerpám pouze z toho co vidím, slyším a vnímám a jsem přesvědčen, že to tak nevidím sám...

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat