Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dovolená 2014

Jelikož jsme se letos, po vyřešení otázky bydlení, dostali po delší době na pořádnou dovolenou, tak mě napadlo, že bych se rád dozvěděl, kam rádi jezdíte Vy, zda máte raději klasické válení a opalování, nebo akčnější typ dovolené a zkrátka trochu zavzpomínat v tomto uplakaném počasí na léto...

My letos byli na Kapverdských ostrovech, konkrétně na ostrově Boa Vista a i přes pouštní a polopouštní krajinu a s tím související nedostatek fauny a flóry jsme byli nadšeni. Lidé přátelští, všude slyšíte pořád dokola "no stress". Díky mezinárodnímu fenoménu jménem geocaching jsme se podívali na zajímavé místa ostrova. Také jsme si půjčili čtyřkolku a projeli si celý ostrov - údajně nejkrásnější pláž afriky Santa Mónicu, vrak lodi Santa Maria, žraločí zátoku se Žraloky citrónovými a pláž kde kladou vajíčka Karety obrovské s nádhernými útesy.

Pokud by o této destinaci někdo uvažoval, mohu vřele doporučit, a klidně dám pár tipů aby si ušetřil peripetie, které vyplívají z neznámého prostředí. Na závěr přikládám pár fotek a jsem samé ucho kam rádi jezdíte Vy... Snad trochu lehčí téma nezaškodí :-)

[316-snimek-006-jpg]
[317-snimek-010-jpg]
[318-snimek-025-jpg]
[319-snimek-067-jpg]
[320-snimek-092-jpg]
[321-snimek-095-jpg]
[322-snimek-109-jpg]
[323-snimek-126-jpg]

Předmět Autor Datum
jak na zavolanou:-). Jenom jeden dotaz: vystačí se všude s angličtinou?
jirka44 27.09.2014 20:07
jirka44
No... V hotelech, půjčovnách a na úřadech umí, ale jinak ve městech nebo vesnicích jenom portugalsky…
Roker 27.09.2014 20:31
Roker
Dík za info. Na žádný. Kapverdy byly v širším výběru, ale tímto padly.
jirka44 27.09.2014 20:38
jirka44
A čím konkrétně padly? Jak říkám, tam kde je třeba se domluvit dá... :-)
Roker 27.09.2014 20:46
Roker
Dost mi vadí, když se nedomluvím všude, nebo alespoň skoro všude. A s fráninou nejsem kamarád.
jirka44 27.09.2014 21:12
jirka44
Tak to je celkem problém, anglina je sice mezinárodní jazyk, ale tak, že se jej lidé po celém světě…
Roker 28.09.2014 20:16
Roker
Tak to by mě taky zajímalo. Moje English celkem ujde (snad), rusky se domluvím taky, "mrtvou" latino…
mif 28.09.2014 08:31
mif
Pěkné, leč mě takováto exotika neláká. Kdybych nemusel hledět na korunu, chtěl bych vidět Kapské měs…
Dale Cooper 27.09.2014 21:56
Dale Cooper
U nás je samozřejmě taky hezky a rád vyrážím buď na mašině na výlety nebo na čundry do hor, to miluj…
Roker 28.09.2014 20:23
Roker
po pravdě jsem teplomilný člověk, pod 25st nefunguju Černá Hora 2010 a 2012 - vedro od rána do več… poslední
Dale Cooper 28.09.2014 20:28
Dale Cooper
My jsme tuzemáci. Letos Telč a okolí, sbírání rozhleden. Dřívávějc Jeseníky, Orlické, Třeboňsko etc…
Zarniwúp 28.09.2014 00:49
Zarniwúp

No... V hotelech, půjčovnách a na úřadech umí, ale jinak ve městech nebo vesnicích jenom portugalsky a francouzsky. Taxikáři základy angliny taky ovládají (jiná doprava tam moc nefunguje). Dávej si bacha na vracení peněz. Všude akceptují eura, ale někdy dělají ojeb že ti vrátí místní měnu escudos s tím že "no problem change back in bank", ale to je 3,14čovina, zpět se dá směnit jen na letišti a za šílený polatek, takže na toto bacha. Obvykle to zkouši v půjčovnách.
Jinak na jaký ostrov letíš?

Tak to je celkem problém, anglina je sice mezinárodní jazyk, ale tak, že se jej lidé po celém světě nejčastěji učí. Drtivá většina exotických destinací není anglicky mluvící obyvatelstvo, "koloniální" jazyky jsou fránina, španělština a portugalština (pokud se chceš domluvit 100% po celé zemi se všemi). Většinou ale pro cestování po 90% světa stačí dobrá anglina (což mě docela bohužel chybí, mluvím jak tatar). Pokud bys chtěl za teplem do anglicky mluvící země, tak asi jedině Austrálie a nějaké státy Střední ameriky, jinak mě nic nenapadá...
Takže proto jsem se tak divil a dotazoval. ;-)

Pěkné, leč mě takováto exotika neláká. Kdybych nemusel hledět na korunu, chtěl bych vidět Kapské město a okolí. Stolovou horu a tak.
Letos jsem měl:
květen - Králický sněžník; absolvoval jsem sám, tak jsem si dal pěkně do těla
srpen - Žďárské vrchy; s dcerou (10), takže takové to domácí courání po lese, pohoda, vánek
říjen (teprve bude) - SR, Svidník, jedu sám, to jest místa Karpatsko-dukelské operace a tamní okolní vrchovina, příroda, dřevěné kostelíky a tak podobně

Každoročně je to podobné jako výše uvedené, jen se mění destinace, kam jezdívám sám. V posledních letech třeba Srbsko (Novi Sad, Bělehrad, Fruška gora), Černá Hora (Lovčen, Skadarské jezero, Boka Kotorská, Cetinje), Slovensko (již zmíněný Svidník, NP Poloniny, NP Pieniny a tak).
Hodně cestuji i po ČR, ale spíš na den, dva.

U nás je samozřejmě taky hezky a rád vyrážím buď na mašině na výlety nebo na čundry do hor, to miluju... Ale hrozně mě láká poznávat nové kultury, nové lidi a po pravdě jsem teplomilný člověk, pod 25st nefunguju :-) Takže můj ideál jsou tropy atd.
Další kapitolou je má záliba ve fauně, zejména v plazech, takže to vyžaduje rovněž trochu víc km a i pravda financí, ale bez dětí se to dá utáhnout, otázka bude až (jestli) přijdou... :-)

po pravdě jsem teplomilný člověk, pod 25st nefunguju

Černá Hora 2010 a 2012 - vedro od rána do večera, myslel jsem, že chcípnu. Drápal jsem se z Kotoru (0 m n. m.) na přilehlý hřeben, hicák, že by jeden vycák :-) Ale dal jsem to a ty výhledy, neopakovatelné. Plazi (v nichž se naprosto neorientuji) se tam také vyskytovali, viděl jsem pár želv a hada, takovou hnusnou velkou (cca 1 m) obludu. Naštěstí to zalezlo do roští :-) A pavouci jak kočky :-)

My jsme tuzemáci. Letos Telč a okolí, sbírání rozhleden. Dřívávějc Jeseníky, Orlické, Třeboňsko etc etc., prostě "u nás je krásně".
Uvažuji a přesvědčuji rodinu o vnitrozemí Bosny (moře nezajímá mě a ani nikoho z rodiny..).
Líbilo by se mi procestovat napříč Sibiř a potkat třeba Evenky, ale do toho jsem asi měl jít před dvaceti lety....

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru