je téměř jisté, že by to bylo o několik řádů méně.
Na základě čeho si to myslíš? Spojenecké vojenské simulace byly velice přesné, jen díky nim mohli přeskupovat vhodné vojenské jednotky napříč frontou tak, aby dokázali ve svých bitvách vítězit. Nemyslím si, že by američtí vojenští plánovači byli takoví trotli, aby se sekli "o několik řádů".
Moje čísla jsou nejčastěji uváděná, jestli se o tom chceš přesvědčit, doporučuji studovat historii. Mimochodem 250 000 obětí na straně Japonska je údaj včetně nepřímých obětí souvisejících s následnými nemocemi z ozáření.
Samozřejmě že spojencům šlo především o minimalizaci vlastních ztrát a o rychlé ukončení války. To jsem vůbec nezmiňoval, protože předpokládám elementární pochopení principu války. Milion mrtvých američanů je dostatečně silná motivace pro nasazení jaderné pumy.
Pořád jsi mi neodpověděl na otázku (a teď to vezměme čistě hypoteticky, bez ohledu na historické události):
Když bys byl vrchním generálem spojeneckých vojsk a měl se rozhodnout mezi
- jadernou pumou - smrtí 250 000 nepřátel a koncem války do týdne
- konvenční válkou - smrt milionu tvých vojáků a 20 mega nepřátel - která může trvat roky
A jsou to čísla, která ti dodali jako nejpřesnější odhady tví nejlepší plánovači, chytřejší než ty (ostatně proto je máš)...Co bys vybral?