To je sice hezký, ale krajně nepraktický: zkus si takhle vynásobit třeba 97 *89
Už jsem to viděl dříve. Dají se tím násobit mezi sebou lehce i stovky. Viz konec videa.
Nejde o velikost násobených čísel (stovky, tisíce - to je buřt), jde o velikost číslic, ze kterých jsou násobená čísla zapsána, čím vyšší, tím na větší prd.
Ten "přebytečný" dílek vznikl z těch prvních tří šikmo seříznutých. Ale jak to, že nechybí - to nevím.
Text před spoiler. Fikaně, aby to nebylo vidět v náhledu. Snad je to dost dlouhý.
Třetí řada (ta dělená) je o 1/4 výšky odebrané tabulky nižší. Tedy po přesunu.
Prostě je výsledný obdélník o čtvrtinu políčka nižší, než ten původní. Nad tím se někteří na FB tak úžasně divili, až jsem to musel vystřihnout z milimetrovýho papíru, aby jim to docvaklo. Tu fotku ale teď hledat nebudu a nemůžu.
Kratší bude, to už si šlo všimnout ve videu - nápadně nechal mezi dvěma díly mezeru. A přesně je to teda o 1/4 dílku jo? Protože jsou 4 dílky na šířku? Kdyby jich bylo 5 tak to bude o 1/5?
Když uberu plochu jednoho políčka z šířky čtyřnásobné, pak to vskutku je čtvrtina
Neviem, ci to staci, ale vysvetlenie je v tom podla mna, ze vyska tretieho radu (tym padok aj jeho obsah) sa zmeni presne o tolko, kolko je obsah jednej tablicky. Preto to sedi. Ze to sedi na pohlad geometricky je asi vecou uhla, pod ktorym sa vedie rez.
- Tak toto video se nesmí nikdy dostat pod ruky mé prítelkynē !!!!
Tak ji kup bonbonieru.
Proste uz to pak neni obdelnik ale nejaky n-uhelnik, ktery jen opticky vypada jako obdelnik. A ze je tam cokolady mene, by ukazala vaha...
(fajn nechám tento hint taky ve spoileru)
Podle tohoto obrázku to vypadá to, že obdélníkem zůstane. Ale je na délku kratší.
To mě fascinuje, že jde tímto způsobem odebrat jeden díl a tvar to moc neporuší.
...kde n=4.
- Toto me take zaujalo:
https://www.youtube.com/watch?v=cVPOSvPNn28 , pairova kalkulacka
To je sice hezký, ale krajně nepraktický: zkus si takhle vynásobit třeba 97 *89
Už jsem to viděl dříve. Dají se tím násobit mezi sebou lehce i stovky. Viz konec videa.
Nejde o velikost násobených čísel (stovky, tisíce - to je buřt), jde o velikost číslic, ze kterých jsou násobená čísla zapsána, čím vyšší, tím na větší prd.
Ten "přebytečný" dílek vznikl z těch prvních tří šikmo seříznutých.
Ale jak to, že nechybí - to nevím.
PS: Vysvětlení je asi tady: https://www.youtube.com/watch?v=ltqHJTY8Fhk
Text před spoiler. Fikaně, aby to nebylo vidět v náhledu. Snad je to dost dlouhý.
Třetí řada (ta dělená) je o 1/4 výšky odebrané tabulky nižší. Tedy po přesunu.
Prostě je výsledný obdélník o čtvrtinu políčka nižší, než ten původní. Nad tím se někteří na FB tak úžasně divili, až jsem to musel vystřihnout z milimetrovýho papíru, aby jim to docvaklo. Tu fotku ale teď hledat nebudu a nemůžu.
Kratší bude, to už si šlo všimnout ve videu - nápadně nechal mezi dvěma díly mezeru. A přesně je to teda o 1/4 dílku jo? Protože jsou 4 dílky na šířku? Kdyby jich bylo 5 tak to bude o 1/5?
Když uberu plochu jednoho políčka z šířky čtyřnásobné, pak to vskutku je čtvrtina
Neviem, ci to staci, ale vysvetlenie je v tom podla mna, ze vyska tretieho radu (tym padok aj jeho obsah) sa zmeni presne o tolko, kolko je obsah jednej tablicky. Preto to sedi.
Ze to sedi na pohlad geometricky je asi vecou uhla, pod ktorym sa vedie rez.