Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vysílá humanitární konvoj na Ukrajinu

Cejno, promiň, ale to je střelba naprosto vedle.

Ta 5% strana taky prosadí jen malou (unikátní) část svého programu, zbytek musí být programový průnik. A jak je patrno, Lidovcům třeba vyloženě sedí koala se socany, protože se kromě toho, že se nehádají, tak dokáží spolupracovat a zajistit racionální výstupy v rámci nějakého průniku zájmů (programů) jednotlivých subjektů - a já nic nříkám o tom, zda se mi ten program líbí, nebo ne, pouze hodnotím to, že prosadili 5% svého "unikátního" programu.

Třeba Komáři dostali 14% a je jim to k ničemu, protože jejich program se neshoduje vůbec s nikým. A to je princip demokratického vládnutí, vládnou ti, jejichž programy se shodují a zároveň jsou schopni sestavit vládu a domluvit se na společném programu. Je to přesně obráceně, tento způsob generování výkonné a zákonodárné moci otupuje extrémy a má tendenci "vyhlazovat" nesystematičnosti. Jen se to nesmí pojímat ve stylu "napíšeme a podepíšeme program za 14 dní, jen abychom se dostali do vlády" - tj. korupce mocí (takto byly korumpovány např. VV).

Naopak většinová dvoukolová volba je ve druhém kole většinou volbou "proti" někomu. To taky nepokládám za špatně, i když z dua Becher/Ospalec jsem nechtěl ani jednoho, tak nakonec jsem to hodil knížeti.

P.S.: volby nejsou povinné, takže na ty, co se neobtěžovali k volbám přijít, bych ohledy nebral. Rozhodli se koneckonců sami a jejich hospodským steskům "není koho volit" se jen směju.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat