Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vysílá humanitární konvoj na Ukrajinu

Skusme to bez eomocii a zhrnme si fakty.
1. Na Ukrajine je vojna, ludia trpia, humanitarna pomoc sa urcite hodi.
2. Rusko ponuklo humanitarnu pomoc, Ukrajina nebola proti, ale chcela konvoj na hraniciach prevziat.
3. Rusko trvalo, ze humanitarna pomoc bude cisto v jeho rezii, cize ich vodici, ich ozbrojeny doprovod, nedodali zoznam dodavanych surovin a neumoznili konvoj kontrolovat ako ukrajinskej strane, tak aj nezavislemu Cervenemu krizu. Oficialne zdovodnenie bolo zdrzovanie celej prepravy
4. Konvoj caka na hraniciach niekolko dni
5. Konvoj sa napriek protestom ukajinskej strany po par dnoch pohne a humanitarna pomoc je dorucena.
6. Konvoj sa nikym nekontrolovany vracia nado Ruska

A teraz moj nazor. Vychadzam v nom z logiky a predpokladov, cize mozem sa mylit, ale moj nazor je velmi pravdepodobne spravny (teoria pravdepodobnosti).
Takze podme na malu analyzu.

1. Na Ukrajine je vojna, ludia trpia, humanitarna pomoc sa urcite hodi.

Tu ani nie je co dodat, vsetci snad suhlasime, ze humanitarna pomoc sa v akejkolvek bojovej oblasti vzdy hodi.

2. Rusko ponuklo humanitarnu pomoc, Ukrajina nebola proti, ale chcela konvoj na hraniciach prevziat.

Zaujimavym faktom je, ze na blizkom okoli su/boli aj vacsie konflikty a Rusko ziaden konvoj nikdy neorganizovalo. Navyse kazdemu je jasne, ze v tomto spore stoja proti seba Rusko a Ukrajina a je minimalne divne, ze Rusi maju zaujem pomahat v oblastiach bojov. Je logickym faktom, ze Ukrajinci z vyssie spominanych dovodov Rusom neveria a chceli konvoj prevziat na hraniciach, aby mali nad nim kontrolu.

3. Rusko trvalo, ze humanitarna pomoc bude cisto v jeho rezii, cize ich vodici, ich ozbrojeny doprovod, nedodali zoznam dodavanych surovin a neumoznili konvoj kontrolovat ako ukrajinskej strane, tak aj nezavislemu Cervenemu krizu. Oficialne zdovodnenie bolo zdrzovanie celej prepravy.

Uz samotna myslienka humanitarneho konvoja zo strany Ruska budila na ukrajinskej strane podozrenie a jeho realizacia vvzbudila podozrenie aj vo svete. Preco neodovzdali Rusi konvoj na hraniciach s Ukrajinou? Chceli fakt pomahat, alebo naozaj nieco skryvali? Preco argumentovali, ze Ukrajina ee, Cerveny kriz ee, ze je malo casu a ludia trpia, ked potom stali niekolko dni na hraniciach?

4. Konvoj caka na hraniciach niekolko dni

Preco toto zdrzanie, ked ist mohli hned? Nakoniec si aj tak viac-menej presadili svoje silou, takze naco sa cakalo, ked ludia trpia a uz treba rychlo-rychlo za nimi utekat? Ponuka sa tu niekolko teorii, medzi inymi, ze konvoj nieco viezol na Ukrajinu a hladal sa sposob predania (zbrane) a ze naspat nieco odvazal. Ukrajinska strana obvinila Rusov, ze odvazali vyrobne zariadenia z tovarne na vyrobu radarovych systemov pre Rusko, ktore Rusi asi nemali odkial inakade brat a bolo to pre nich strategicke. Nech sa nikto nehneva, ale to oficialne ponahlanie a neskor na prvy pohlad zbytocne zdrzovanie na hraniciach mi nesedi.

5. Konvoj sa napriek protestom ukajinskej strany po par dnoch pohne a humanitarna pomoc je dorucena.

Napriek oficialnemu nesuhlasu konvoj narusi hranice zvrchovaneho statu a pomoc sa doruci. O co slo? O dokazanie si sily? Alebo naozaj uz boli vhodne podmienky na predanie zbrani a odvoz doleziteho materialu do Ruska? Cely svet ich podozrieva (myslim, ze opravnene) a oni napriek tomu hraju hru po svojom? Ja som Rus, kto je viac? Pripomina mi to situaciu, ked vas zastavi v supermarkete ochranka, aby ste ukazali tasku. Rusko tasku neukazalo, ostentativne chvilu vyckavalo a potom preslo okolo ochranky von. Normalne je pri podozreni preukazat svoju nevinu, najma ked to ide pomerne jednoducho. To bolo take tazke pustit tam CK, nechat si zaplombovat kamiony a ist robit humanitarnu pomoc pod dohladom medzianrocnych pozorovatelov? Nie, my sme Rusi, nam nikto nic kazat nebude.

6. Konvoj sa nikym nekontrolovany vracia nado Ruska

Pomerne malo ludi si uvedomuje, ze mozno ovela dolezitejsia uloha konvoja bola nie nieco na Ukrajinu doviezt, ale nieco z nej odviezt. Staci sa trosku zaujimat a zisti sa, ze Rusko je pomerne previazane na ukrajinsku zbrojarsku vyrobu a ze momentalne prislo o cast prenho strategickych vojenskych dodavok. Vyrabat si to mozu aj sami doma, ale co s vybavenim? Odvezenieme si ho, sak je "nase" nie? A mozno neslo len o zbrojarsky priemysel, ponuka sa mnoho moznosti ako vyuzit/zneuzit takyto konvoj vracajuci sa domov a myslim, ze je vysoko pravdepodobne, ze nakladiaky sli naspat nalozene viac ako sli nalozene na Ukrajinu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat