Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Surströmming -zkvašení sledi v plechovce

Zkoušel jste někdo?
Kamoš si to objednal,už mu to došlo,tak za 14 dní se to bude otevírat.

Vše začalo někdy ve 16. století, kdy se král Gustav I.Vasa nějak nepohodl s hanzovním městem Lübeck, které dodávalo do Švédska sůl. Švédi tedy byli postaveni před otázku, jak sledě uchovávat bez použití soli a zvolili fermentaci. A pak se nějak stalo, že to Švédům zachutnalo, a tak se tradice v podstatě shnilých sleďů uchovala až dodnes.

Velkým mínusem této lahůdky je jeho vůně, no ono se to vůbec vůní nazvat nedá, řekněme raději pach, nebo ještě lépe strašný smrad! Ale opravdu hrozný.

https://www.youtube.com/watch?v=eYNPwHuqWUM
https://www.youtube.com/watch?v=ciR7H5qI9pI

http://svedske-listy.blog.cz/1302/surstromming-delikatesa-nebo-biologicka-zbran

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To by mě roztrhlo. Bliju už z "domácích" zavináčů. Třikrát fuj.
mif 16.05.2014 23:31
mif
Sic nevím (spíš ale tuším) jak by to dopadlo, ale asi bych to zkusil :-).
cejna 17.05.2014 10:50
cejna
Užij si to ]:). Zhnilé ryby mě naplňují vzpomínkami na zásvětní život. Čtyřikrát fuj. poslední
mif 17.05.2014 14:27
mif

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru