Surströmming -zkvašení sledi v plechovce
Zkoušel jste někdo?
Kamoš si to objednal,už mu to došlo,tak za 14 dní se to bude otevírat.
Vše začalo někdy ve 16. století, kdy se král Gustav I.Vasa nějak nepohodl s hanzovním městem Lübeck, které dodávalo do Švédska sůl. Švédi tedy byli postaveni před otázku, jak sledě uchovávat bez použití soli a zvolili fermentaci. A pak se nějak stalo, že to Švédům zachutnalo, a tak se tradice v podstatě shnilých sleďů uchovala až dodnes.
Velkým mínusem této lahůdky je jeho vůně, no ono se to vůbec vůní nazvat nedá, řekněme raději pach, nebo ještě lépe strašný smrad! Ale opravdu hrozný.
https://www.youtube.com/watch?v=eYNPwHuqWUM
https://www.youtube.com/watch?v=ciR7H5qI9pI
http://svedske-listy.blog.cz/1302/surstromming-delikatesa-nebo-biologicka-zbran
Tady není o čem debatovat. U toho se dá jedině blít!
Zevraj sa to je len v malom mnozstve k niecomu, a ne ciste, to sa asi dogrca. Resp. myslim ze sa dogrca hned jak to otvori :)
Bych okostoval, ne ze ne. Ale ja snim skoro vsechno, jediny pred cim jsem zatim kapituloval byl balut. A i z neho jsem uzdip, ale celej sem nedal.
Na jednej rybacke v norsku som sa k otvorenej plechovke pri priazdnivom vetre (odo mna) dostal az na 3 metre.
Ale vraj ludsky cuch sa do 3min. prisposobi. Neviem, tolko by som pri tom nevydrzal.
To by mě roztrhlo. Bliju už z "domácích" zavináčů. Třikrát fuj.
Sic nevím (spíš ale tuším) jak by to dopadlo, ale asi bych to zkusil .
Užij si to . Zhnilé ryby mě naplňují vzpomínkami na zásvětní život. Čtyřikrát fuj.