Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ukrajina

Odpovedel bych ve 3 bodech:

Nejprve ale cim je vytvareno pravo? Zakony, (smlouvami), ... Co by melo pravo vytvorit? Spravedlnost.

1. Jestlize zakon nedokaze navodit spravedlnost, nemuzes se divit, ze takove pravo lide prestanou respektovat.

2. Nekdy je zakon takovy, ze by mel navodit onen zadouci spravny pravni stav, ale lide dokazou ten zakon tak ohnout, ze navozuje presny opak. Takove pravo opet prestava byt hodno respektu.

3. Mnohdy je nejlepsi takovy zakon, ktery nikdy nevznikl. Lide nepotrebuji pravne resit situace, ktere nevedou ke konfliktu, ale mnohdy jsou zakony umele vytvareny tak, aby se clovek do konfliktu se zakonem a tedy s pravem dostaval.

Jeden takovy primitivni priklad: Cyklista je povinen pouzit cyklostezku, je-li k dispozici a nesmi jet po silnici vedouci zaroven s cyklostezkou.

Nekdo by rekl, ze takovy zakon ma smysl, cyklista ma cyklostezku, muze po ni teoreticky v pohode jet a silnice zustane volna pro auta. Ja si to nemyslim, naopak jsem presvedcen, ze takovy zakone je zcela nadbytecny a vubec nemusel existovat a dle meho nazoru je apriori hloupy, nicmene dejme tomu, ze si vetina lidi bude myslet, ze je to zakon dobry. Co se stalo? Mestske byrokraticke hovada zacala masivne znackovat chodniky vedouci podel silnic jako cyklostezky. Po chodnicich (uz to tak byva) chodi lide, jak tam maji asi jezdit jeste cykliste, kdyz jsou radove rychlejsi nez chodci? Nejde to, samozrejme. Co teda cyklistovi zbyva? Bud bude dle prava jezdit po chodniku oznacenem jako cyklostezka a bude se dostavat do konfliktu s chodci nebo bude zcela protipravne jezdit dal po silnici, kde muze byt pokutovan a navic, kdyz automobilista zpusobi nehodu, tak automaticky cyklista ponese minimalne cast viny, protoze tam dle idiotskeho zakona nemel co delat.
Tady jednoznacne vidis priklad uplne zbytecneho hloupeho prava, ktere navic nenavozuje stav spravedlnosti. No chces-li se vratit k mezinarodnimu pravu, dosad do pribehu aktery soucasne ukrajinske krize a zjistis, ze je to podobne.
Pokud se presto podivujes nad odsuzovanim OSN, tak to je ten uplne zbytecnej, kterej vubec nijak neumi navodit spravedlnost a jenom zere a zere, snad dokonce nas (CR) kazdy rok vyjde na temer pul miliardy korun.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat