Co se starými mincemi a bankovkami?
Zdravím. Mám několik desítek mincí a několik kusů starých bankovek. Pár mincí je z dob Rakouska Uherska (1870,1893,1895), nějaké z Velkoněmecké říše (1935,1938,1939) a z 50 let. Nejstarší bankovka je stokoruna z roku 1945, pak nějaké koruny, tříkoruny a desetikoruny z let 1950 - 1961. Jak zjistit, zda mají nějakou cenu? Vím, že mezi poradňáky jsou odborníci na ledacos. Není někdo z vás sběratel? Kdyžtak doplním foto.
Googlit po specializovaných webech jsi zkoušel?
Ano, procházím různé weby, ale problematice nerozumím, tak kdyby mě mohl někdo líp nasměrovat..
edit: zatím jsem se dočetl, že vzácné jsou jen některé série mincí, nebo bankovek, tak to zmapuju a uvidím no..
Obecně a zkráceně.
Kovové běžné mince nemají na 99% cenu žádnou a to z důvodů velkého množství při ražbě.
Cenu mají "zmetky" chybová ražba nebo pokud je mince ražená z drahých kovů - stříbro, zlato a opět platí čím méně se jich dochovalo tím se cena zvyšuje.
Potom nastupuje její stav opotřebení.... až po ražební lesk.
U papírových je o to ještě horší cenu mají jen vyloženě rarity.
Díky. Už jsem našel pár stránek, kde je info které mince/bankovky jsou vzácnější. Z toho co mám je to zatím jen jedna mince. 25h 1954. Píšou, že může nějakého numismatika potěšit.
vzacne-kategorie
Chce to čekat, čekat a čekat, předávat z generace na generaci. Cena jen poroste.
Ani ty raritky (pokud máš) bych neprodával, nepotřebuješ-li nutně každou korunu.
Dostat někde 20-50-100 za minci (kdoví jestli!), prodáš jich 50 - těch možná pár tisícovek tě asi nevytrhne. Veselejší by to bylo se zlatými dolary z 19. století.
Teď bys na tom na Aukru dostal pravděpodobně jen pár stokorun. Běžné staré mince RU nejsou moc ceněny. Musí se jednat o nějak odlišné kousky s dobře zachovanou ražbou, nebo o ročníky, kterých bylo vyraženo jen pár kusů. Orientační cenu napoví Google.
Osobně si myslím, že uděláš dobře, pokud je pečlivě zabalíš, připíšeš nějaký duchaplný vzkaz a schováš pro vnoučata. Až to pak najdou, dýchne na ně kouzlo toho, jak na ně ten dědek, co hnije na krchově myslel a třeba získají i jiný náhled na historii.
No v té roli vnoučete jsem teď já.. Ale většinu toho stejně nejspíš schovám. Těch pár stovek je nic moc, nějakou hodnotu to časem ještě nabere..
Mám tu po dědovi zásobu mincí, pár papírových, 4 tisícovky bez kolku, ale nemá to žádnou cenu, zbavovat se jich nebudu, mají větší cenu jako vzpomínka.
edit: Když už to tu řešíte, kolik má odhadem hodnotu jedna tisícovka v perfektním stavu z roku 1985? Nesou naprosto minimální známky používání, nejsou zohýbané. Děda si je vydělal pravděpodobně jako muzikant po hospodách a jelikož babička měla v penězích vždycky šílený nepořádek, ukryl si je v garáži do knihy. Našel jsem je úplnou náhodou, jsem přesvědčený, že o nich nevěděl ani děda, jinak by měly kolky.
http://www.papirovaplatidla.cz/bankovky/statovky-a-bankovky
Úplně dole je nějaká tisícovka z roku 85. Tady popisují hodnocení zachovalosti:
http://www.papirovaplatidla.cz/poradna
Na polském blešáku (aukro) ceny těchto peněz nic moc. Spíš nic, než moc. Neprodával bych to.