Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Poplatek u doktora/v nemocnici

Problemom verejneho zdravotneho poistenia je, ze nie je sukromne, cize peniaze vybrate z poistenia sa rozdeluju pre vsetkych. A to je ten problem, ze ty ako zdravy clovek vlastne cely cas prispievas na tych chorych. Keby sme mali sukromne poistenie tak si platis len na seba a nedotujes druhych.
Poplatky u lekara su dvojsecna zbran. Na jednej strane blbost, sak si platim poistne (a nemale) a pridem k lekarovi po recept a zaplatim euro zatoze mi ho vypise?
Na druhej strane snad kazdy druhy clovek v cakarni je tam zbytocne. Uzkostlive matky, co krmia svoje deti pri zvysenej teplote antibiotikami, profesionalni hypochondri, ktori maju vsetky choroby sveta, dochodcovia, ktori si mylia ambulanciu so socialnym pracoviskom...atd. Prave takychto ludi ma ten poplatok odfiltrovat, nech nezaberaju miesto naozaj zbytocne chorym a nech sa nevykonavaju v zdravotnictve zbytocne ukony.
Cele zdravotnictvo je jeden tazky oriesok, idealny stav neexistuje, su krajiny s vyhradnes sukromnym zdravotnym poistenim, su z vyhradne verejnym a nikde to nefunguje idealne.
Je to podobny problem ako s poistovnami, mali sme jednu a bolo to zle, mame teraz vela sukromnych a tiez to nie je ideal a nasho premierka napadlo, ze zlo je v tych sukromnych a tak ich chce vyvlastnit. Principialne dobry napad, naco dotovat nejakeho sukromnika, ze? Ale akosi sa zabudlo, ze najhorsim vlastnikom je stat, ze dlhy poistovni nemocniciam zacali este v ere jednej statnej poistovne a ze uz vtedy sa zacal prehlbovat deficit v zdravotnictve. ALe na na ludi to dobre posobi, ked sa povie podme zrusit sukromnikov, co vyciciavaju zdravotnictvo.
Riesenie je v nedohladne, podla mna je jasna jedna vec, zo zdravia by sa nemal robit biznis, pretoze v biznise sa maju dobre len ti bohati. Zaroven robit z neho komunizmus nikam nevedie tiez a najst mieru kompromisu je velmi tazke. Sam nemam riesenie ani napad a to sa mi stava teda malokedy:-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat