Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Máte čtečku eknih?

byť podstatnou část nákladů na knihu tvoří tisk a distribuce, která tímto odpadá, tak ceny se pohybují buď stejně nebo jen něco málo pod tištěnou verzí.

To prej neni pravda. Tisk a distribuce jsou "temer nepodstatne" polozky. Neco stojej autorska prava, neco prekladatel (v pripade zahranicni literatury), neco korektor, nakladatel z toho taky chce neco mit..

Nepodstatné začnou být od určitého nákladu. Těch 50,- bych odhadoval tak od 500 prodaných kusů. Ale může se to hodně měnit podle rozsahu a zpracování papírové verze knihy. A samozřejmě podle nákladů, které mají oba vydavatelé stejné. Čím vyšší tyto jsou, tím víc se náklady na tisk a distribuci papírových knih ztrácí. (Když bude stát knížka 1000,- tak sleva 50,- u eknihy bude nepodstatná. Při 200,- je těch 50,- sakra dost.)

Bych spíš vypíchl jinou imho pitomost:

Zatímco u papírové knihy se nakladatel může rozhodnout, kolik výtisků vyrobí a srazit tak náklady, u e-knihy se předem počet stažení odhadnout nedá.

Vydavatel papírové verze úplně stejně odhaduje počet prodaných knih. Může srazit náklady na kus tím, že toho nechá vyrobit 10 000 kusů, ale musí je pak prodat. Podle mě ta tvorba ceny u eknihy je řádově jednodušší. Problémy s fyzickým, nevratným počtem kopií u eknihy odpadají. Vyrobené nerovnají se prodané.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat