Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Reálný svět vs. internet

Napadl mě takový námět k diskuzi. Jak vnímáte dění na internetu a skutečný, reálný svět? Jsou to pro vás dvě striktně oddělené oblasti? Nebo je naopak internet napevno součástí vašeho života? Pokud jste mimo internet, vnímáte to jako IRL (in real life), nebo pouze AFK (away from keyboard)? Pociťujete nějakou závislost? Např. nepříjemný pocit, pokud delší dobu není možnost se připojit na sociální sítě? (nebo na poradnu :-p).

Za mě je to třetí možnost. Internet vnímám jako součást reálného světa. Není to pro mě místo striktně oddělené od reality, kde bych měl potřebu skrývat svou identitu (i když tento přístup jsem získal až časem). Pokud bych se třeba dnes registroval na poradnu, asi bych neměl problém uvést své pravé jméno a prezentovat se tak, jako všude jinde.

Předmět Autor Datum
Striktně odlišuji virtuální a reálný "svět". Snad bych volil dvojku.
mif 19.12.2013 23:02
mif
Hlasoval jsem trojku, jsem Ti vdecen za toto tema a blize se (snad najdu cas) rozepisu zitra z norma…
Roker 19.12.2013 23:09
Roker
Já jsem vyrůstal více méně bez internetu a proto mě například facebook nechává chladným, protože mám…
Wolve 19.12.2013 23:28
Wolve
Vubec nevim, jsem na netu porad, vubec si nedokazu predstavit, ze bych byl den bez netu, kvuli obcas…
RedMaX 19.12.2013 23:20
RedMaX
Otazka taky je, co si podtim predstavujes, pokec na forech, cteni tisku, vyhledavani v jizdnich rade…
Niko Bellic 19.12.2013 23:40
Niko Bellic
Nekam pisu pod krestnim jmenem, nekam pod nickem. Cely jmeno bych asi nikde neudaval. Urcite bych po…
RedMaX 20.12.2013 22:05
RedMaX
Internet vnímám jako součást reálného světa. Řekni to psychiatrovi. :-)
IQ37 20.12.2013 00:02
IQ37
Ještě něco k "reálnému světu" internetu. Asi tak funguje internetová realita - realita nejvyššího po…
IQ37 20.12.2013 13:30
IQ37
Myslím, že v anketě chybí jedna důležitá varianta. "Potřebuji Internet k práci". Nehraji hry, ale ně…
Rce. 20.12.2013 00:16
Rce.
Internet k práci - vyhledávání informací z reálného světa - tedy předpoklad, že internet je jeho sam…
Niko Bellic 20.12.2013 00:32
Niko Bellic
Tak jak je možnost uvedena, spíš evokuje závislost na Netu. U mne to není závislost, je to nutnost.…
Rce. 20.12.2013 00:48
Rce.
No, a jsou informace, které na netu nelze nalézt vůbec. Vybírám si firmu, která mi udělá střechu. Ře…
JR_Ewing 20.12.2013 07:39
JR_Ewing
Taky to tak mám. Inet používám prakticky už 20 let k studiu a práci, přičemž si zásadně zakládám na…
touchwood 24.12.2013 15:45
touchwood
Mě se párkrát stalo,když jsem se zažral do nějaké hry,tak pak jak jsem vyšel ven,letěl třeba vrtulní…
tuta 20.12.2013 23:59
tuta
Mám podobnou zkušenost, ale nebyly to střílečky, ale závodní hry nebo arkády typu Trackmania. Když j…
Niko Bellic 21.12.2013 09:43
Niko Bellic
Toto poznam, ked som sa na vyske zazral do CSka. Akosi automaticky som chodil v reale popri stene. k…
fleg 23.12.2013 09:31
fleg
:-D to je dobré no..
Niko Bellic 23.12.2013 10:19
Niko Bellic
Jako internet beru jako zdroj zábavy a vědomostí, ale ty sociální sítě jsou dosti přehnané myslím, ž…
drdys 21.12.2013 09:36
drdys
Facebook se dá brát jako nástroj ke komunikaci (jako každý jiný), ale také jako místo, kde člověk zv…
Niko Bellic 21.12.2013 09:53
Niko Bellic
V celku výstižné Blbky z Facebooku :-D
Wolve 21.12.2013 12:44
Wolve
Real a internet som nikdy na rozdiel od ostatnych ludi neodlisoval. Od zaciatku som nemal problem po…
fleg 23.12.2013 09:41
fleg
Tak nějak to vidím i já. :-)
Niko Bellic 23.12.2013 10:20
Niko Bellic
90 % žen na internetu jsou chlapi.
karel 23.12.2013 10:50
karel
A deli se na 2 skupiny: potetovani motorkari nebo namornici.
merlouska 25.12.2013 01:17
merlouska
Ještě jsi opomněla uhrovité studenty.
Dale Cooper 25.12.2013 08:53
Dale Cooper
Revive Internet je součástí reálného světa a to pro každého. Jen pár lidí nemá odvahu to přiznat a… poslední
Mnauik 21.10.2014 15:37
Mnauik

Já jsem vyrůstal více méně bez internetu a proto mě například facebook nechává chladným, protože mám mobilní aplikaci na které čtu zprávy popř přidám nějáký status.... I když poslední dobou mě chytá CoD4 v multiplayeru a je to popravdě docela návykové :-D ale naštěstí na to nemám zas až tolik času, abych mohl "pařit" každý den :-D
Jinak tedy nejčastěji: e-mail, poradna, facebook nebo tvorba vlastního webu... :-)
Avšak si neumím představit, že bych neměl internet v mobilu, kdysi mi to bylo jedno, ale od doby co mám smartphone (teď mám SGS4) si ho bez netu neumím představit.... :-)

Vubec nevim, jsem na netu porad, vubec si nedokazu predstavit, ze bych byl den bez netu, kvuli obcasnym vypadkum UPC uz jsem premyslel i o zaloznim pripojeni, ale zavislej na nem urcite nejsem. :-)

Otazka taky je, co si podtim predstavujes, pokec na forech, cteni tisku, vyhledavani v jizdnich radech, stahovani serialu, ....

Spis to vidim tak, ze uz jsme na net zvykly jako neco naprosto samozrejmeho.

Na druhou stranu, ze musim byt normalne online neznamena, ze nemuzu byt offline. Obcas vyjedu na hory a jsem treba tyden bez netu, neschazi mi, na druhou stranu, dneska uz odesilaj zpravy na net i z Mount Everestu, takze mozna docasu, driv jsem taky jezdil na hory jenom s baglem, dneska uz nechybi smartphone s GPS, ikdyz mam i papirovou mapu u sebe, treba jednou prejdeme i v horach na nejakou online navigaci. ;-)

Otazka taky je, co si podtim predstavujes, pokec na forech, cteni tisku, vyhledavani v jizdnich radech, stahovani serialu, ....

No v podstatě zohlednit i to, zda jen konzumuješ, nebo bereš za samozřejmost účastnit se aktivně dění (diskuze, pokec). A z toho vyplývající potřeba anonymity (chceš vyjádřit svůj názor, ale nechceš, aby ostatní věděli, kdo ve skutečnosti jsi), nebo pro tebe není příliš velký rozdíl říct něco v reálu a napsat na do diskuze (klidně i pod pravým jménem).

Nekam pisu pod krestnim jmenem, nekam pod nickem. Cely jmeno bych asi nikde neudaval. Urcite bych pod nim neprezentoval zadne politicke nazory, zas v tak velkou demokracii neverim. :-D
Na jednom foru jsme se bavili, ze takovy jmeno + fotka neceho zajimaveho co dany clovek vlastni spolecne s informaci, kdy jede na dovolenou, muze byt zajimavou motivaci pro zlodeje, aby sel na jistotu. To je treba i priklad toho, proc bejt na internetu anonymni, ikdybych nebyl paranoidni. :-D

Myslím, že v anketě chybí jedna důležitá varianta. "Potřebuji Internet k práci". Nehraji hry, ale někdy trávím na Internetu dlouhé hodiny. To když hledám vhodného dodavatele, investora a podobně. Není jednoduché najít dobrého subdodavatele, který by byl spolehlivý, udělal dobře práci a nekradl. Takže mi to někdy zabere třeba i několik dní, než vše prověřím a získám potřebné reference. Protože spolehlivý subdodavatel je pro naší firmu klíčový. Může nás i položit. Anketa je stavěna jen na zábavy. Ale Internet není jen zábava. Je to důležitá práce a je důležitým zdrojem informací. Když potřebuji najít nějaký zákon, nějaký výrobní postup, materiály, zkoušky materiálů a já teď nevím, co ještě. Myslím, že je docela dost lidí, kteří tráví na síti hromadu hodin, ale nemohou kladně odpovědět na jedinou z variant.

Tak jak je možnost uvedena, spíš evokuje závislost na Netu. U mne to není závislost, je to nutnost. A informace také dovedeu získávat i jinak, z novin, odborných periodik, inzerce. Nutno však říci, že Internet je všude po ruce (mám iPad a iPhone), takže je nejsnadnějším zdrojem informací, ale nemohu tvrdit, že bych mezi Internetem a reálným světem nerozlišoval. Rozlišuji někdy až moc dobře, protože vím, že na různých fórech nemusí být informace zrovna nejrelevantnější. Myslím, že bude hodně lidí, kteří takto využívají intenzivně Síť k práci ale doma jej zcela pustí z hlavy. Ovšem já, jako majitel firmy, pracuji i doma a kolikrát hledám info i po nocích. Odpovědi na tvou otázku asi nemusí být vždy jednoznačné. Však košatý je strom života.... ;-)

No, a jsou informace, které na netu nelze nalézt vůbec. Vybírám si firmu, která mi udělá střechu. Řemeslníci, kteří toto dělají (z mojí zkušenosti) většinou prezentaci (nebo jen kontakt nebo email) vůbec nemají. Ti co je tam mají, tak jsou o to dražší. Takže to je teprve zajímavé, pro člověka, který vše nejradějí řeší elektronicky, nikoli telefonátem nebo osobními návštěvami.

Mě se párkrát stalo,když jsem se zažral do nějaké hry,tak pak jak jsem vyšel ven,letěl třeba vrtulník a v té době zažrán do Far Cry mě v první sekundě napadlo schovej se.Nebo jsem v dálce nemohl něco rozeznat,tak jsem chtěl použít dalekohled nebo optiku u odstřelovačky,ale kupodivu u sebe nic takového nenosím.
Ale to tak asi občas je,kamoš mi říkal,jak se díval jednou do oken,hned když vylezl ven po hraní Sniper Elite,za sekundu se chytal za hlavu.To samé jsem vlastně pocítil párkrát,když čučím na tv.programu na film,ta moje mi něco nepodatatného kondá do hlavy,tudíž ztratím děj,tak si to chcu přetočit zpět a ono to nejde, není nahraný to je v televizi....
Jinak chodím v 99% kondat jen sem,takže nějaký přátelé,rande,či mrdačky po netu neprovozuji,akorát mám obavy z mladé,jak bude pubertit.

Mám podobnou zkušenost, ale nebyly to střílečky, ale závodní hry nebo arkády typu Trackmania. Když jsem to dřív hodně hrával a pak řídil auto v reálu, tak se mi ta jízda zdála strašně pomalá a že trvá celou věčnost. A to samé na motorce (ta je pomalá už tak, ale tohle ještě k tomu..) Samozřejmě nejsem blázen, abych dupnul na plyn a snažil se tento pocit uspokojit.. :-D Ale je to při nejmenším zajímavé. Mozek se vycvičí na rychlé reakce a když pak najednou nejsou tolik potřeba, tak to skoro až vadí.. Nějaký čas. Teď, kdy na hry není absolutně prostor, je to už zase v normálu..

Jako internet beru jako zdroj zábavy a vědomostí, ale ty sociální sítě jsou dosti přehnané myslím, že už asi jde o novou drogu dnešní mládeže je to snad jediná nehmotná droga. Sám jsem už před půl rokem smazal profil na Facebooku, protože na to se nedalo koukat a nehezky nám to degeneruje mládež... všechny sítě bych deletoval a hotovo no sice by se asi zvedlo procento sebevražd ale radši míň lidí než víc dementů. A taky znám mnoho případů kdy vemou třeba jednu slečnu do práce a pak si ji oťuknou přes facebook zda je vhodnou kandidátkou atd co??? cože?? tak zajímá tě jak dělá nebo zda píše kraviny na FB? Facebook mi akorád brnkal na nervy když jsem sledoval co tam každej píše za kraviny, dnes se už nikdo nebojí dát na internet vše o sobě aniž by se bál že toho někdo zneužije. Srát na to mě internet neovládne a zůstanu pořád opatrnej:!:

Reálný svět a internet to jsou dvě věci, které by se neměli spojovat. Způsobuje to příliš bujnou fantazii, demenci, nerozeznání real/scifi a lží... fajn vaše volba stoupněte si ke zdi a čekejte na mě.

Facebook se dá brát jako nástroj ke komunikaci (jako každý jiný), ale také jako místo, kde člověk zveřejňuje před svými přáteli jen to, co chce a aby se ukázal lepší, než v reálu (např. účelně vytvořené fotky, různě upravované, kde ten dotyčný nebo ta dotyčná vypadá naprosto ideálně). O tom je také anketa. Já jsem volil možnost 3, protože na FB tohle nemám potřebu dělat. Je to pro mě prostor stejný jako v reálu. To, co bych kamarádům normálně řekl, napíšu na FB. Zbytečně nemám potřebu se tam dělat lepším a mít to jako druhou oddělenou realitu, což spousta lidí má, IMHO.

Real a internet som nikdy na rozdiel od ostatnych ludi neodlisoval. Od zaciatku som nemal problem povedat ako sa volam a kde byvam. Stretol som sa s XY ludmi z netu este v casoch ked to bolo exoticke a nezname.
Zo zkusenosti viem, ze najvacsi krikluni a frajeri byvali vacsinou v reale mali, tucni alebo zakriknuti, proste osobnosti, ktore sa na nete stavali niekym inym. Vtedy som sa naucil nesudit ludi podla toho, co pisu a hlavne si davat pozor na zeny;o). 90% z nich bolo nakoniec vzdy ine ako sa zdali cez net (nemyslim fyzicky). Internet je taky velky sebaklam, hlavne chaty.
Nevidim dovod vytvarat si 2 svety, dve povahy a byt rozpoltenou osobnostou.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru