Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Počet slovenských studentů v ČR

Předem bych chtěl upozornit, že tohle téma rozhodně nemá za cíl rozpoutat flame. Je to jen dotaz a není myšlený nijak špatně

Proč studuje v ČR tolik studentů ze Slovenska? Jejich školství neznám, jen jsem chvíli hledal informace o slovenských VŠ a zdá se, že jich není málo a nabídka oborů je dost velká.
http://www.portalvs.sk/sk/informacie-o-vysokych-skolach
Některé univerzity mají docela velkou tradici, např. STU nebo Univerzita Komenského v Bratislavě. Nejde tedy z mého pohledu o nějaké nově vzniklé univerzity pochybné kvality.
Tak kdyby mohl někdo ze Slovenska zodpovědět pár dotazů:

Je i tak škol na Slovensku málo, že nestačí uspokojit poptávku?
Nebo považují Slováci naše školství za lepší? (příp. proč?)
Nebo je to pro Slováka určitá prestiž studovat v ČR?

Předmět Autor Datum
Taky mě to napadlo, když teď podepisovali tu smlouvu o uznávání diplomů. Je jich tu prý 25 tisíc a Č…
L-Core 29.11.2013 18:45
L-Core
před ~25 lety jsme měli spolužáky ze slovenska. částečně tam byla pověst zavedených českých škol (vu…
lední brtník 29.11.2013 19:03
lední brtník
Niektore skoly su jasne, poznam dost ludi, co sa nedostali na DAMU sli na JAMU. Ine skoly mozno u na… poslední
fleg 29.11.2013 19:36
fleg

Taky mě to napadlo, když teď podepisovali tu smlouvu o uznávání diplomů. Je jich tu prý 25 tisíc a Čechů na Slovensku (hlásili) že 5 tisíc. Kdyby napsali 50 nebo 500, to bych tak ještě věřil. 5000 ani náhodou. Nikdy jsem o nikom takovém neslyšel (nepočítám za minulého režimu, v rámci ČSSR).

před ~25 lety jsme měli spolužáky ze slovenska. částečně tam byla pověst zavedených českých škol (vut, čvut), částečně jistota ubytování na kolejích, částečně snad nedostatečná kapacita slovenských škol (obor elektronika).
současný stav neznám.
ale když se bývalému předsedovi poslaneckého klubu čssd vyplatí absolvovat školu dnes už v zahraničí, asi ví co činí. samozřejmě školy stejné úrovně tu máme taky (vysoká škola finanční a správní, aj.)

Niektore skoly su jasne, poznam dost ludi, co sa nedostali na DAMU sli na JAMU. Ine skoly mozno u nas nemame a Karlova univerzita moze mat lepsi cveng vo svete.
Ale podstatny dovod je podla mna ekonomicky. U vas sa zije lacnejsie, mate vyssie platy a nizsiu nezamestanost. Myslim, ze zivot studenta v Prahe moze byt paradoxne lacnejsi ako studenta v Bratislave.
Ponuka sa tu este moznost, ze studium je platene a tak su prijimacky na vase skoly pre platiacich "lahsie" akoby to bolo u nas, ale to by nebola dobra alternativa lebo potom u vas studuje nas "odpad".

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru