Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Nenastal už čas něco udělat s cenou druhotných surovin?

Nezlob se na mě, ale totálně mícháš hrušky s jablky...

Přeskakuješ od toho, co jsem napsal.

Nepřeskakuji, ptal jsi se, za co všechno můžou komunisti, tak jsem ti odpověděl, že za stav morálky a pozůstatek socialistické výchovy 40ti let, za nic víc, nic méně...

A když už jsi k tomu zabruslil, tak jak to pozoruju, tak problémy bývalých tzv. "totalitních" států, se docela úspěšně projevují i u toho "nej" kapitalismu.

Ono bychom asi zabrousili do definicí kapitalismu apod. Nevím ale, že by třeba Švícarsko, nebo Kanada řešili problém morálky národa, občanské společnosti, masivního tunelování veřejných rozpočtů, jánabráchovství, to, že co tam není přivařené ti jednoduše zmizí apod. Zkrátka všeobecnou životní úroveň. Možná by sis to přál, aby se ukázalo že socialismus je nejlepší zřízení, jaké může existovat, ale promiň, že bych raději žil v Kanadě než Venezuele... Ono je to jedno, kdo nezkonale touží po tom co tu bylo, bude hledat sebemenší chybu v jakémkoli jiném zřízení, než je to "jeho".

Já jsem jenom chtěl upřesnit, jak se můžou lidé - skoro čtvrtstoletí po sametu - řídit "totalitním myšlením", když to, co jsi popisoval, vůbec neexistovalo. A ty jsi mezi těmito "myšleními" dokonce hledal rozdíl. A o tom, že bych někde napsal, že bolševici byli zlatí - pochybuju. A že se "zakazovalo všechno"? To je nesmysl.

Já slovo "totalitní myšlení" a komunisty v tomto vlákně nespojoval. Nezlob se na mě, ale rovnítko mezi komunisty a totalitu jsi dal sám (ne že by tam nepatřilo), což taky o něcěm vypovídá (jsi si toho vědom, ale nevadí ti to = "Já být hodný a poslušný, když vy dát chleba a vodu každý den!" Nezlob se , ale takto to na mě působí...)
Tím co jsem popisoval a dle tebe to neexistovalo nevím co myslíš...? Jestli totoalitu, tak je asi zbytečná veškerá diskuze. Podívej se na definici totality a pak si můžeme povykládat. Ono totiž ten tvůj režim potřebuje totalitu a diktát stejně jako kojenec mateřské mléko. To je zkrátka jako jedna a jedna jsou dvě, oni to dokonce nepopírají ani sami někteří komunisti...

Jestli se někde projevuje staletá demokracie (to bych rád věděl, kde to je), tak přece není možné, aby její "účinek" vyprchal za pouhých čtyřicet let vlády komunistů. Čert ví, jak by se chovali lidé v těch tebou zmíněných zemích, kdyby je "postihla" naše historie. Srovnáváš nesrovnatelné.

Tak staletá demokracie (ano, uznávám, spíš tedy "staletá") je ve mnou zmíněných státech od pádu Rakouska- Uherska, pokud tedy nebudeme hnidopichové a například Nizozemsko nebo UK neoznačíme za monarchii, ono by to šlo, ale realita je trochu jiná... Tak tam se ta demokracie skutečně budovala celou tu dobu a dnešní stav je výsledek a řekl bych, že celkem utěšitelný. U nás se jaksi vybudovat nestihla, jelikož od vzniku republiky, do nástupu komunistů bylo 30let a dvě války, takže tomuto opravdu neříkám čas na to vybudovat demokracii. No a jak by ty státy dopadly, kdyby je stihlo to co nás? Myslím, že stejně jako my...
No a to, co tu 25 let (skoro) budujeme bych zdravou demokracií nenazýval ani v delíriu, ale já bych východisko z tohoto zla rozhodně nehledal ve zlu jiném... Takže asi tak k tomu "totalitnímu myšlení" a tomu, k čemu jsme dospěli...

Ale je to už hodně daleko od: Nenastal už čas něco udělat s cenou druhotných surovin?

To zcela nepochybně, ale prostě některé reakce jsem nemohl přejít bez reakce. Já zkrátka nevidím řešení problémů v paušalizování a zákazech všeho druhu, tudy imho cesta nevede. A kudy vede, i podle mého názoru, jsme tu snad již nastínili dostatečně... ;-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat