Domaci slast
Tak jedno nepoliticky
Pachate doma nejaky pitivo s obsahem C2H5OH? Nebo jedete v komercni produkci? Mate dobrej recept na koralku, vino nebo pivo? Zkouseli jste nekdy doma udelat pivo? Zkvasite i borovy sisky a kdyz koukate na pytel brambor premejslite kde koupit amylasu? Nebo mate kolonu s 10 ekvivalentnimi patry a nakladate vlastni absint s dalsima trema tajemnejma bylinama? Pochlubte se...
Alkohol vicemene nepiju. Kamos varil pivo a od degustatora (bylo to zaroven pro jeden casopis) dostal 70%. To je pry na poprve vytecne ohodnoceni, ale fakt je, ze se s tim patlal hrozne, pak to jeste nechat ulezet, to by zadnej ochlasta nevydrzel, lepsi si to pivko koupit v lahvi.
Fascinujou me lidi, co kupujou pivo v PET. Vzdycky si rikam, ze kdybych to pil, tak uz si tu sklenenoou lahev koupim radeji.
A neni to jedno, jestli je pivo v PET nebo ve skle? Limonady, mineralky apod. uz taky kupujem jen v plastu a vadi to nekomu/necemu? :)
Jinak ja hlasovala pro grog, sem mestak, o nejaky vyrobe domacich destilatu nemam ani zbla poneti a pivo me netankuje uz vubec :)
Sklo vs PET? Kup si třeba mattonku ve skle a v plastu. Dej si to na 24 hodin do lednice (aby bylo srovnání fér) a ochutnej. Vsaď boty, že rozdíl poznáš hned.
Domaci pivo mam jako takovou velkou metu. Bohuzel je problem s prostorama - spilku se stabilnima 8°C a lezackej sklep s 3-4°C nejak nemam. No, zkusim nejak vymyslet maly cerpadylko a chladit vodou ze studny(a zase ji vracet)... ale je to beh na delsi trat, to neni dvakrat jednoduchy.
Jakožto chlapec z dědiny s velkou ovocnou zahradou a zároveň student chemie (asi o x desitek let dříve) jsem si tímhle musel zákonitě projít. Vyráběl jsem hruškovici, calvados, meruňkovici,... Ani ne tak pro chuť, ale kvůli výrobnímu procesu.
Výbavu jsem měl poměrně solidní. První destilace v kotli s chladičem (z 20 litrů cca 2-5 litrů destilátu), 2. destilace pak v 6 l baňce v topném hnízdě, rektifikační kloboučková kolona cca 1,5m vysoká. Výsledek měl blízko k 95%. Po naředění a odvětrání se to dalo i pít.
No a pak jsem se oženil...
Klobouckova kolona, hmm, to uz zni hodne profi - neni na hobby a maly vykony naplnova kolona lepsi? Nicmene na ovocny koralky me jakakoliv kolona prijde takova nestastna, slivovice je podle me nejlepsi pri klasickym dvojim prepalu - a treba dokap klidne jeste prebrat na kolone. Kolona me prijde dobra na vyrobu lihu, a ten pak zpracovat. Je tu spousta starejch receptu, kminka, kontusovka nebo treba domaci griotka.
Svařák, grog, míchané dryáky, valašská medovina. Toť vrchol mé invence.
Kdysi dávno byl na flašce Cinzana recept na míchaný nápoj Red&Mad:
0,1 l Cinzano rossa
0,04 l vodka
něco málo citronové šťávy, led.
Kurva, to jak chutná skvěle a jak se tím jde brutálně ožrat
Nemaje potřebných ingrediencí, suším hubu a beru za vděk Zubrówkou.
Drink ze skupiny martini-drinku. Ja rad klasicky martiny(pul suchej vermut, pul gin + oliva), to je taky napoj, chutna to jak trochu silnejsi vino, ale ma to 30% a podle toho ucinky.
No ale k veci - kde schanis Zubrówku?
Snazim se dostavat prave ke starejm napojum a likerum, to me laka. Delal sem treba tu domaci Kontusovku(je to v podstate kminka s medem) a bylo to sakra dobry. Voni nasi dedove a pradedove nemeli tak spatny piti, mam dokonce podezreni ze i tehdejsi rum, dnesni terminologii tuzemak, nebyl tak strasny piti jako ten dnesni.