Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Domaci slast

Tak jedno nepoliticky
Pachate doma nejaky pitivo s obsahem C2H5OH? Nebo jedete v komercni produkci? Mate dobrej recept na koralku, vino nebo pivo? Zkouseli jste nekdy doma udelat pivo? Zkvasite i borovy sisky a kdyz koukate na pytel brambor premejslite kde koupit amylasu? Nebo mate kolonu s 10 ekvivalentnimi patry a nakladate vlastni absint s dalsima trema tajemnejma bylinama? Pochlubte se...

Předmět Autor Datum
Alkohol vicemene nepiju. Kamos varil pivo a od degustatora (bylo to zaroven pro jeden casopis) dosta…
RedMaX 23.10.2013 23:22
RedMaX
A neni to jedno, jestli je pivo v PET nebo ve skle? Limonady, mineralky apod. uz taky kupujem jen v…
merlouska 23.10.2013 23:50
merlouska
Sklo vs PET? Kup si třeba mattonku ve skle a v plastu. Dej si to na 24 hodin do lednice (aby bylo sr…
Dale Cooper 24.10.2013 08:52
Dale Cooper
Domaci pivo mam jako takovou velkou metu. Bohuzel je problem s prostorama - spilku se stabilnima 8°C…
bahno 24.10.2013 20:56
bahno
Jakožto chlapec z dědiny s velkou ovocnou zahradou a zároveň student chemie (asi o x desitek let dří…
Jack 24.10.2013 07:50
Jack
Klobouckova kolona, hmm, to uz zni hodne profi - neni na hobby a maly vykony naplnova kolona lepsi?…
bahno 24.10.2013 10:05
bahno
Svařák, grog, míchané dryáky, valašská medovina. Toť vrchol mé invence.
mif 24.10.2013 21:06
mif
Kdysi dávno byl na flašce Cinzana recept na míchaný nápoj Red&Mad: 0,1 l Cinzano rossa 0,04 l vodka…
Dale Cooper 24.10.2013 21:27
Dale Cooper
Drink ze skupiny martini-drinku. Ja rad klasicky martiny(pul suchej vermut, pul gin + oliva), to je… poslední
bahno 24.10.2013 21:45
bahno

Alkohol vicemene nepiju. Kamos varil pivo a od degustatora (bylo to zaroven pro jeden casopis) dostal 70%. To je pry na poprve vytecne ohodnoceni, ale fakt je, ze se s tim patlal hrozne, pak to jeste nechat ulezet, to by zadnej ochlasta nevydrzel, lepsi si to pivko koupit v lahvi. :-)

Fascinujou me lidi, co kupujou pivo v PET. Vzdycky si rikam, ze kdybych to pil, tak uz si tu sklenenoou lahev koupim radeji.

Domaci pivo mam jako takovou velkou metu. Bohuzel je problem s prostorama - spilku se stabilnima 8°C a lezackej sklep s 3-4°C nejak nemam. No, zkusim nejak vymyslet maly cerpadylko a chladit vodou ze studny(a zase ji vracet)... ale je to beh na delsi trat, to neni dvakrat jednoduchy.

Jakožto chlapec z dědiny s velkou ovocnou zahradou a zároveň student chemie (asi o x desitek let dříve) jsem si tímhle musel zákonitě projít. Vyráběl jsem hruškovici, calvados, meruňkovici,... Ani ne tak pro chuť, ale kvůli výrobnímu procesu.
Výbavu jsem měl poměrně solidní. První destilace v kotli s chladičem (z 20 litrů cca 2-5 litrů destilátu), 2. destilace pak v 6 l baňce v topném hnízdě, rektifikační kloboučková kolona cca 1,5m vysoká. Výsledek měl blízko k 95%. Po naředění a odvětrání se to dalo i pít.

No a pak jsem se oženil...

Klobouckova kolona, hmm, to uz zni hodne profi - neni na hobby a maly vykony naplnova kolona lepsi? Nicmene na ovocny koralky me jakakoliv kolona prijde takova nestastna, slivovice je podle me nejlepsi pri klasickym dvojim prepalu - a treba dokap klidne jeste prebrat na kolone. Kolona me prijde dobra na vyrobu lihu, a ten pak zpracovat. Je tu spousta starejch receptu, kminka, kontusovka nebo treba domaci griotka.

Kdysi dávno byl na flašce Cinzana recept na míchaný nápoj Red&Mad:
0,1 l Cinzano rossa
0,04 l vodka
něco málo citronové šťávy, led.
Kurva, to jak chutná skvěle a jak se tím jde brutálně ožrat :-)
Nemaje potřebných ingrediencí, suším hubu a beru za vděk Zubrówkou.

Drink ze skupiny martini-drinku. Ja rad klasicky martiny(pul suchej vermut, pul gin + oliva), to je taky napoj, chutna to jak trochu silnejsi vino, ale ma to 30% a podle toho ucinky.
No ale k veci - kde schanis Zubrówku?
Snazim se dostavat prave ke starejm napojum a likerum, to me laka. Delal sem treba tu domaci Kontusovku(je to v podstate kminka s medem) a bylo to sakra dobry. Voni nasi dedove a pradedove nemeli tak spatny piti, mam dokonce podezreni ze i tehdejsi rum, dnesni terminologii tuzemak, nebyl tak strasny piti jako ten dnesni.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru