Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kdo se rozhodoval, zda volit ČSSD, to má černé na bílém

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jenže ono to v tomto okamžiku je jediné možné (okamžité) řešení. Všechny podniky jsou privatizovány,…
touchwood 19.10.2013 16:08
touchwood
Co když zvýší daně na tolik, že se ČR stane pro investory nezajímavá? Případně začnou velké firmy uv…
Niko Bellic 19.10.2013 16:54
Niko Bellic
to už tu dávno je - investoři odcházejí do Rumunska, Indie, Číny. Nic proti, ale tahle honba za inve…
touchwood 19.10.2013 17:17
touchwood
Takže navýšit daně, aby odešli co nejdřív. Co potom?
Niko Bellic 19.10.2013 17:33
Niko Bellic
Spis se vubec na investory, kteri tu jsou kvuli levnejsim danim neohlizet. Ti totiz obvykle statu st…
RedMaX 19.10.2013 18:33
RedMaX
Investoři možná platí málo státu, ale platí svým zaměstnancům. Že jsou pobídky špatné je naprostá pr…
Niko Bellic 19.10.2013 19:02
Niko Bellic
To ze investori plati svym zamestnancum je hezky, ale jen v pripade vyvozu zbozi ven a my moc vyvoz/…
RedMaX 19.10.2013 20:51
RedMaX
Nerika, ale jednu zasadni vec, kdyz povyhazi vsechny ty zbytecne statni zamestnance, tak co s tema l…
bahno 19.10.2013 21:24
bahno
V kontextu to mas jedno, jestli to jsou lemplove nebo odbornici. Proste prace pro tolik lidi neni, t…
RedMaX 19.10.2013 21:57
RedMaX
No, ja chodim na cigo s nasi personalni a ta shani lidi jak diva a nejsou. Mame 10kKc bonus za clove…
bahno 19.10.2013 22:06
bahno
Asi nejakej specifickej obor, to se muze stat, ze v takovym oboru nejsou lidi, ale podivej se na ura…
RedMaX 19.10.2013 22:14
RedMaX
Ale kdepak. Nám se nepovedlo sehnat ani prodavače, ktere by uměl počítat a zároveň nekradl. 5 lidí j…
Kurt 19.10.2013 22:20
Kurt
Asi se nedomluvime, ja mam zkusenost zcela opacnou, o tvem prispevku si muzu myslet leda to, ze jste…
RedMaX 19.10.2013 22:28
RedMaX
Máš pravdu, chyba jasně u nás, že kradl. On za nic nemohl.
Kurt 19.10.2013 22:31
Kurt
No tak jeden prodavac kradl, dalsi tisice nezamestnanych prodavacu nekradou.
RedMaX 19.10.2013 22:35
RedMaX
Víš to jistě? Psal jsem o pěti - všichni měli maturitu, mladí kluci do nějakých 25 let. Jeden neuměl…
Kurt 19.10.2013 22:39
Kurt
Prostě nemáte vkus na lidi a ne nečasto je to akce-reakce. Nechce-li někdo rozumně zaplatit lidi a d…
Daniel Dvořák 21.10.2013 01:29
Daniel Dvořák
Tak já netvrdím, že šéf postupoval právě ideálně (ostatně o tom, že měl jeho postup mezery, svědčí i…
Kurt 21.10.2013 08:32
Kurt
Kde se jich zastávám?
Daniel Dvořák 21.10.2013 13:28
Daniel Dvořák
Přečtete si, co jste napsal, já vám to usnadňovat nebudu.
Kurt 21.10.2013 13:32
Kurt
No to jsem už udělal a žádné zastávání se jsem tam nenašel.
Daniel Dvořák 21.10.2013 13:35
Daniel Dvořák
Třeba tohle: Nechce-li někdo rozumně zaplatit lidi a diví se, že ti si přilepšují. Když se to těm…
Prasak 21.10.2013 13:43
Prasak
Ale to je pouze popis, není v tom obsaženo, že takové chování schvaluji. Je to stejné, jako bych řík… poslední
Daniel Dvořák 21.10.2013 15:10
Daniel Dvořák

Jenže ono to v tomto okamžiku je jediné možné (okamžité) řešení. Všechny podniky jsou privatizovány, a to zahraničním kapitálem (v tomto jsme na špičce, každoročně odteče několik desítek miliard), tedy výhledově to je jediný možný způsob jak financovat fungování státu (spoléhat na spotřebu po krizovém období už moc nejde). Rodiny s více dětmi, to není moderní, tedy výdaje na důchody a zdravotnictví budou neustále růst.

Takže z mého pohledu je reaktivní akce správně - zvýšit daňovou kvótu, pokusit se znova naplnit státní kasu a fondy. Ono se stačí kouknout, jak dneska funguje např. vratka DPH, kdy přijde - měsíc až 6 neděl po termínu (dříve chodila prakticky do 14 dní), VZP je před krachem, nemáme ani na to postavit 5km dálnice. Tenhle stát mele z posledního.

Proaktivní politika by se měla zaměřit na efektivní hospodaření (což soudruzi Nečas + Kalousek moc nezvládli), na rodinné politice (potřebujeme více budoucích daňových poplatníků) a na urychleném přijetí eura.

Problém nejsou vysoké daně, problém je jejich efektivní a legální využití.

Spis se vubec na investory, kteri tu jsou kvuli levnejsim danim neohlizet. Ti totiz obvykle statu stejne nic nezaplati, viz. Anglie, ktera jim odpoustela co mohla, ale stejne se stehuji do Holandska, ktere jim dava jeste vyssi pobidky. Tahle soutez statu o investory jednou musi skoncit krachem a toho se fakt ucastnit nemusime.

Jinak ta Machova prednaska, jak si ji sem pastnul je nekdy z 2010, teda z doby, kdy to nase zadluzeni bylo tak na hrane, ze se daly delat opatreni bez zvysovani dani, dneska po dalsich 3 letech hospodare Kalouska uz jsme tak zadluzeny, ze to bez zvysovani dani nepujde. Havne ale bych se nedivil, kdyby se po volbach Kalousek dohod s CSSD a bude v zadluzovani vesele pokracovat.

Investoři možná platí málo státu, ale platí svým zaměstnancům. Že jsou pobídky špatné je naprostá pravda. Pokřivují trh a investor je akorát vyčerpá a jde jinam. Místo toho by se státy měly snažit vytvořit stabilní prostředí pro podnikání. Ne jen na dobu trvání pobídky. Přednáška je sice starší, ale aspoň je vidět ten odlišný přístup. Že mají zájem na tom zefektivnit fungování státu a ví přesně kde.

To ze investori plati svym zamestnancum je hezky, ale jen v pripade vyvozu zbozi ven a my moc vyvoz/dovoz plusovy nemame.

mají zájem na tom zefektivnit fungování státu a ví přesně kde

Ovsem to vim i ja, ono to co v te prednasce rika, neni nic svetobornyho, jenze kdyz se podivas na predvolebni preference SSO, tak je snad jasny jak dopadneme.

Nerika, ale jednu zasadni vec, kdyz povyhazi vsechny ty zbytecne statni zamestnance, tak co s tema lidma delat, skutecna prace pro mozna 500 000 zbytecnejch statnich zamestnancu neni a nebude.

Nerika, ale jednu zasadni vec, kdyz povyhazi vsechny ty zbytecne statni zamestnance, tak co s tema lidma delat, skutecna prace pro mozna 500 000 zbytecnejch statnich zamestnancu neni a nebude.

Tomuhle nerozumim. Bud jsou to lemplove, ale pak at mi nekdo vysvetli jak je mozny ze maj vysokou skolu a proc by sakra stat mel zamestnavat lemply(v sirsi otazce, proc by mel stat zamestnavat lidi, co se o sebe neumi postarat), nebo jsou to odbornici a profesionalove a vo ty je takovej zajem, ze se o jejich uchyceni nebojim.

V kontextu to mas jedno, jestli to jsou lemplove nebo odbornici. Proste prace pro tolik lidi neni, takze kdyz je vyhazis z lemplovskych statnich uradu, tak pokud to jsou lemplove, tak uz zadnou jinou praci nenajdou a pokud to jsou odbornici, tak ze soukromych firem vyhazej ty mene schopne a najmou byvale statni odborniky, tak jako tak mas minimalne milion nezamestnanych i s tema co dnes nemohou sehnat praci a musis to nejak resit, protoze kdyz to nevyresis, tak bud ti ta masa nezamestnanejch udela revoluci nebo se necha naverbovat kriminalnim prostredim, na coz ti nezbyde reagovat jinak nez posilit represivni slozky statu, teda vyrvorit nove statni uredniky tentokrat predevsim u policie a jses tam kdes byl na zacatku.

Asi nejakej specifickej obor, to se muze stat, ze v takovym oboru nejsou lidi, ale podivej se na urady prace, chodim okolo jednoho do prace a v pondeli v osm rano uz je tam pekna fronta a ty lidi fakt nevypadaj na nemakacenky, teda vyber lidi je obrovskej, spis je otazka zda to jsou lidi, kteri by pravdepodobne hodne narocnou specifickou praci, kterou delas, zvladli. Ale nepocitej, ze uvolneni pracovnici ze statniho sektoru budou nejak nadprumerni, nadprumerni ani dnes do statniho delat nechodej, teda prinejlepsim to bude prumer a vysoce narocnou praci nezvladnou. Jenze to ani 90% ostatnich lidi ne. Teda musis vychazet aspon trochu z reality a faktem je, ze krome narocne odborne prace, jina prace neni treba i proto, ze ji cim dal vice dokazou delat stroje. Viz. treba 3D tisk.

Ale kdepak. Nám se nepovedlo sehnat ani prodavače, ktere by uměl počítat a zároveň nekradl. 5 lidí jsme vyhodili ve zkušebce. Co chodí na ÚP je kapitola sama pro sebe - většinou to neumí ani pozdravit, natož něco dělat (jasně, jsou i výjimky, ale ty se tam zase dlouho neohřejí).

Asi se nedomluvime, ja mam zkusenost zcela opacnou, o tvem prispevku si muzu myslet leda to, ze jste neumeli sehnat prodavace, ne ze nejsou, proste chyba na vasi strane - o to horsi, ze spousta poctivych prodavacu marne shani praci. :-/

Víš to jistě? Psal jsem o pěti - všichni měli maturitu, mladí kluci do nějakých 25 let. Jeden neuměl počítat, druhej se furt drbal na prdeli, třetí neuměl mluvit se zákazníkem, čtvrtej ani nevěděl, že tam zákazník je (byl začtenej do facebooku) na o poslední kradl.
Pak to šéf vzdal a nikoho dalšího nesháněl. Ani nevím, proč.
Holt asi ne každej z těch tisíců má na to, aby prodával tiskárny a obsluhoval kopírku.

Tak já netvrdím, že šéf postupoval právě ideálně (ostatně o tom, že měl jeho postup mezery, svědčí i fakt, že nedal na moji radu). Chtěl jsem tím jen upozornit na to, že teze "výběr lidí je obrovskej" není zcela přesná.
O tom, že se tady vy dva zastáváte zcela nepokrytě zlodějů, si myslím svoje (vrána k vráně, že? ;-)).

Třeba tohle:

Nechce-li někdo rozumně zaplatit lidi a diví se, že ti si přilepšují.

Když se to těm lidem nelíbí, ať si najdou lepší práci za lepší prachy. Každej snad při nástupu ví, za kolik do toho jde a nízká mzda není opravedlnění ke krádeži. Když myslí, že mají na víc, tak můžou jít a dokázat svoji cenu na trhu práce. Většina takových velmi rychle vysřízliví.

Ale to je pouze popis, není v tom obsaženo, že takové chování schvaluji. Je to stejné, jako bych říkal, když si necháváš v Praze na ulici otevřené dveře od auta, nediv se, že ti někdo ten kufřík, co jsi tam měl položený ukradl. Neschvaluji tu krádež, pouze mě nepřekvapuje. A když v naší firmě kradlo úplné minimum a to ještě jen krátce, protože to ostatní hned řekli a v jiné mají problém s téměř každým, kdo tam přijde, tak je čas se zamyslet, kde dělají chybu. Někde ten rozdíl předpokládám bude. Je fakt, že u nás nikdo nedělal za málo - každý dostal tolik, aby z toho mohl slušně žít a také se většina z nich slušně chovala zase k nám - pracovali dobře a nekradli. Ani uklízeči nebyli v tomto našem přístupu k nim a jejich k nám vyjímkou.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru