Co si jeste pamatujete z hodin CJ?
Celkem zajimavy testik
Pochlubte se vysledkem (a bez podvadeni, jo? )
Ja mam 18/20, zvrtala jsem prizvuk a byliny.
Celkem zajimavy testik
Pochlubte se vysledkem (a bez podvadeni, jo? )
Ja mam 18/20, zvrtala jsem prizvuk a byliny.
Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru
Zjistil jsem, že česky píšu, čtu i mluvím správně, ale na test nestačím.
No ona to byla z vetsi casti taky spis teorie a podobne zaludnosti. Tady docela verim, ze si spoustu veci pamatuje jen malokdo.
Když napíšu, že jsem tady největší p*ča, tak je to argot?
To neni argot, ale vulgarita
(to je reakce na IQ37, ne na zabaka).
Kdyz to zjednodusim, tak argot je v podstate druh slangu, konkretne slang "podvratnych zivlu" (podsveti). Viz priklad nade mnou.
Takže to slovo s hvězdičkou ty podmínky splňuje.
Výhrada k bylinám!
Bylina (rusky: были́на, mn. č. byliny, také bylyny nebo stariny) je žánr ruských epických hrdinských básní, které obvykle popisují hrdinské činy bohatýrů
Jen díky té hvězdičce a ne díky tomu, že by ho používalo podsvětí. Ale i tak by to byl výraz dost naivní.

Hlavním rozlišovacím znakem argotu je úmysl zastřít, utajit význam textu před nezasvěcenými. Takže za argotový výraz se dá označit třeba slovo "kapříci", obrat "pět českých na stole" a když jsem se kdysi domlouval se ségrou, že si dojdem pro dramo, tak jsme vlastně také použili argot (byl úplně na hovno, naši ten výraz znali).
Původně argot ve smyslu jazyka nesrozumitelného nezasvěceným používali kabalisté a alchymisté. Pokud se význam argotu jako jazyk spodiny (která ho používala z výše popsaných důvodů) vyučuje i na školách a kašle se na důvod použití argotu (jak naznačují odpovědi v testu - není potřeba vědět, co výraz argot znamená, je potřeba vědět, kdo s ním mluví...), tak se učí pouhou koruptelu - což je úplně k ničemu.
Zkrátka - to že s tím mluví spodina vůbec neříká nic o tom, co to je argot. Jenže tak je to teď se vším.
Feynman by se z toho testu pos...
Podobně. Otázky typu urči, kde je chyba, kde je správný tvar apod. bez problému, ale jak přišlo na typy vedlejších vět a další teorii, tak konec. K ničemu jsem to nikdy nepotřeboval. Nasrat.
Já jsem ze školy pryč už hodně dlouho a hromadu těch termínů jsem nikdy ani neslyšel. My jsme se učili češtinu "normálně" a ne "vědecky". Proto ji ovládám - narozdíl od pozdějších generací.
Já mám od maturity 2 roky a my jsme to měli tak půl na půl teorie a pravopis. Z teorie už nevím skoro nic, ale s požadavkem na pravopis se setkávám denně, takže to v hlavě zůstává. Ostatní bylo posláno na /dev/null
.
A co zkusit nějakej pravopisnej?
http://zpravy.idnes.cz/soutez_test.aspx?id=302
23. Chybělo mi tam babička z lesa šedše, roštivše nesavše.
To se fakt dneska učí čeština latinsky? To za komunistů nebylo. 21 správně.
Kolektivum, pluralium tantum, proprium, hyponymum, kohyponymum... to přece není normální.
26 \o/
(prechodniky a nektere interpunkcni zakernosti jsou zlo zaslouzivsi si plameny pekelne)