Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Věříte v boha?

Jiný příklad - člověk, stvořený Bohem. Je evidentní, že tomu tak není?

Ano je to zcela evidentni. Nejsou to zadne teorie, je to podlozeno dukazy treba archeologickymi. To je presne to proc se neda s vericim clovekem rozumne diskutovat, on zadne vedecke dukazy neuznava, pro nej jsou vse jen teorie. Na druhou stranu, jak by mohl jakekoli dukazy uznat, vzdyt kdyby je uznal, musel by prestat verit, protoze pak by uz vira nedavala smysl.

Tomuhle zasadnimu stretu rozumim a mylis se, ja nikoho o pravde (pravda neni nici, pravda je jen jedna) nepresvedcuji, naopak vzdyt uz jsme na to tady nekolikrat narazili, ze jsem rikal, ze to neni mozne, ze tak daleko lidi treba v CR jeste nedospeli. Ale chapu obe skupiny, jedni si mysli, ze za vsim je buh a tim to pro ne konci a druzi zase vi, ze neni a snazi se ty prvni presvedcit, ze opravdu neni, protoze samotny fakt, ze tomu nekdo veri je pro ne tezko uchopitelny. Ja tohle nedelam, myslim si sve, ale nikoho nepresvedcuji, ze by mel prestat verit. Samozrejme, ze jsou mi bliz ti druzi, je to logicke, kdyz s nima sdilim stejnou vec, ale jak rikam neberu ti to. Vsak jsem tu nikoho nepresvedcoval, ale opravdu nemuzu psat nic ve smyslu jako, ze myslim si nebo snad verim tomu, ze by mohlo na teorii o tom, ze buh neni, neco byt. To nejde, pro me je to proste fakt, buh neni a tecka, je to uplne stejne jako ty si treba myslis, ze je a tecka. Jisty rozdil vnimam jedine v tom, ze vidim, ze verici lide, kdyz narazi na problem, tak nerikaji to buh a tecka, ale snazi se ten problem vyresit, coz mi prijde z meho pohledu od nich schizofrenni.

Kdysi jsem narazil na krasny priklad boziho vsehomira: kdyz se bude neverici s vericim katolikem prit o Bohu, tak se nakonec dostanou k tomu, ze existuji zaznamy o vecech, ktere se staly v Bibli jeste pred ni, napriklad v Cine v dobe kdy Zide jeste nemeli Stary natoz Novy zakon. Jak je tedy mozne, ze se ty pribehy staly jeste predtim nez se staly v Bibli? Je to jednoduche, dabel vedel, ze musi v lidech zasadit zrno pochybnosti a proto on vytvoril tyto pozoruhodne podobne pribehy jeste predtim nez se skutecne staly. To je preci jasne. Tehdy jsem taky pochopil, ze zadna diskuze nema smysl, protoze to je proste konecna odpoved, na to proste nemam.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat