Dělám pomalu pečený bůček - na úvod uvedu, že recept není vhodný pro dietáře a ty, kteří mají na vaření jen 30 minut. Ostatní čtou dále:
Suroviny:
bůček (množství akorát, aby se vešel do pekáče a pekáč do trouby) - můj měl dnes 1,25kg
sůl - lžička
sádlo nebo olej - tři lžíce stačí, dnes jsem použil olivový, někdy dávám sádlo
barevný pepř - lžička (celý, rozdrtit v hmoždíři)
cibule - asi půl kila, nicméně záleží opět na velikosti nádoby (cibule musí pokrýt dno)
voda - přiměřeně, dává se na dno pekáče
Postup:
kůži na bůčku nařežeme cca do hloubky půl centimetru:
a vrazíme ho na pánev, kde jej krátce ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo - mezitím si v misce smícháme rozdrcený pepř se solí a olejem:
maso vyndáme z pánve a do nařezané kůže směs vetřeme.
Takto připravené maso položíme do pekáče na cca dvoucentimetrové plátky cibule a mírně podlijeme vodou - maso se nesmí vody dotýkat!
Potom to celé vrazíme do trouby předehřáté na 90°C a pečeme alespoň 5 hodin.
Pokud máte rádi vypečenou kůrku, po 5 hodinách maso odkryjte a zvyšte teplotu na 110°C - takto dopečte dozlatova: