Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Máte někdo nějaké oblíbené recepty?

Peču domácí chleba a "chlebánky", recept:

40 dkg žitné chlebové mouky (lze měnit poměr mouky, žitné víc nedávejte)
60 dkg hladké mouky
7 dkg kvasnic
1 větší nebo 2 menší brambory (vařené ve slupce a pak postrouhané) - asi 20 - 25 dkg
6 dcl vlažné vody (2+4 dcl)
4 lžičky soli, 4 lžičky kmínu, pepř podle uvážení, slunečnicová a dýňová semínka podle chuti, 3 polévkové lžíce octa

Postup: V míse smíchám mouku, semínka, osolím, opepřím, míchat nejméně 1 minutu, ať se to dobře promíchá, pak přidám 4 dcl vody s octem a vařechou co nejvíc promíchám, pak přidám rozpuštěné kvasnice ve 2 dcl vody a dále míchám, dokud je to možné v míse. Pak to vyklopím na vál a hnětu cca 5 minut (dobře vyhníst).

Vložím do moukou posypané mísy a odstavím na 25 minut někam do tepla (není nutné nějak spec. vyhřívat). Potom těsto kydnu znovu na vál - roztáhnout a posypat nastrouhanými brambory, znovu dobře prohníst, aby brambory nebyly vidět. Pak znovu vložím do mísy a nechám 45 minut kynout. Předehřeju troubu na max (tj. 230° C), těsto rozdělím na dva díly, vložím do spec. pekáčků (dá se péct i vcelku - klasický bochník).

Nechám ještě 15 minut kynout, potřu bílkem a navrch posypu ještě semínky (není nutno). Při plné teplotě nechám 25 minut péct, pak troubu stáhnu na minimum a nechám péct ještě dalších 25 minut. Chlebánky jsou na prostředním obrázku. Jmenují se tak proto, že jsou ze stejného těsta a já mám rád vypečenou chlebovou kůrku ze všech stran. Dalamánky - chlebánky.

Vaše milovaná Pekařka. :-)

[39-chleba-001-jpg]
[40-chleba-002-jpg]
[41-chleba-003-jpg]

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat