Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Situace na Blízkém východě

jak vidíš, na prdel dostali i Američani s hi-tech zbraněmi a celosvětovou podporou. Sice mají v Kábulu nějakou skoro až loutkovou vládu, ale ta raději z města nevystrčí ani nos, aby je někdo venku nepostřílel.

Takový Talibanec jednoduše ve dne sklízí bavlnu nebo co to tam pěstují a v noci vytáhne kalacha a jde si zastřílet. Nesymetrická válka se prakticky nedá vyhrát, protože nemáš jak zničit infrastrukturu, ze které ti vycházejí další a další bojovníci, neexistuje žádná fronta a dokonce ani pravidelná armáda, proti které bys mohl efektivně nasadit vojenské jednotky a tu technickou převahu co máš.

Rusové to zkoušeli po zlém a terorem - neuspěli.
Američané to zkoušeli po dobrém (tím, s čím kdysi uspěli v Německu) - a taky neuspěli. Protože na takové jednání nebyla (a není) druhá strana mentálně přichystaná, talibanci v tom místo síly vidí slabost; druhá věc je, že průměrný Tálib (když se oprostíme od toho Kalacha a moderní telekomunikační techniky) je typický zástupce středověku - a jim to vyhovuje, takže jakákoli pomoc je předem odsouzena k nezdaru.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat