Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

No, koukám tu po politických tématech a myslím, že i přes rozdílnost názorů, tu diskutující umí hledat shodu a logicky argumentovat, tak tu zkusím otevřít i jednu filozofickou debatu.

Líbí se mi myšlenka základního (nepodmíněného) příjmu. Jednak jako vhodný budoucí "sociální" model, ale také si myslím, že by vyřešil spoustu problémů, se kterými se v současné době potýkáme.

Podrobnějí viz wikipedie nebo web iniciativy za referendum.

Stručně:
Každý občas státu, od narození do smrti by měl nárok na základní příjem (o přesné výši se prosím nebavme), který by mu měl zajistit důstojný život. A to bez ohledu na to, jestli pracuje, pracovat nechce, nebo pracovat nemůže.

Výhody:
Existoval by jen základní příjem, žádné jiné "dávky" by neexistovaly. Žádná (státní) nemocenská, žádná rodičovská, žádná podpora v nezaměstnanosti, žádné přídavky na dítě, žádný důchod, prostě nic. To by systém výrazně zjednodušilo (ušetřilo by se na jeho administraci a zmenšil by se prostor na švindlování).
Nezaměstnanost by přestala být společenským stigmatem. V dnešní době, kdy většinu nekvalifikované práce jsou schopné zastat stroje čelímě a čím dál více budeme čelit tomu, že někteří lidé prostě nejsou schopni (ochotni) dosáhnout na potřebné vzdělání, aby mohli vykonávat kvalifikované práce. Těhle nezaměstnatelných se nelze zbavit. Základní příjem by "bohatším/zaměstnaným" vlastně zajišťoval klid od sociálních nepokojů. Platili by si ho.
Každý by se mohl věnovat tomu, co ho baví, aniž by se musel obávat, jestli se uživí. Mohl by déle studovat, mohl by získávat praxi zdarma, mohl by dělat nějakou neziskovou činnost (full time) pro společnost.
Zaměstnanci špatně placených profesí by získali další alternativu/páku na vydřidušské zaměstnavatele. Přibyla by jim možnost prostě nepracovat, když je zaměstnavatel dře z kůže. Zaměstnavatelé by se museli mnohem víc snažit, aby motivovali své zaměstnance.

Nevýhody:
Asi by bylo třeba zvýšit odvody těch, kteří práci mají a vytvářejí zisk. Tím by si v podstatě platili sociální klid. Bylo by nutné tento systém mít co nejjednodušší a co nejvíce efektivní. Také by bylo třeba přehodnotit status "občana", aby každý, kdo přijde do země neměl automaticky nárok.

Rozhodně se nebojím, že by lidi přestali pracovat, pár jedinců možná ano, někteří by začali dělat práci, která je baví, i když to zrovna nesype, ale troufnu si tvrdit, že většina by pracovala dále. Jednak by to měli navíc k základnímu příjmu a jednak by se tím realizovali (mluvím tedy za sebe).

Co vy na to? Jak se k té myšlence stavíte?

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat