Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Já na to možná na celý koukám uplně blbě a něco zásadního mi uniká, ale pořád si nějak nedovedu představit, jak se vyřeší dopad NZP na platy zaměstnanců. Pokud to správně chápu, pokud budu dál pracovat, NZP budu mít stejně. Pak se ale stane jedna z následujících možností (částky jsou ilustrativní):

1) Dostanu od státu 10k plus budu mít dál svůj plat 20k. Budu se mít o 10k líp. To by bylo super, ale nějak pochybuju, že by to tak bylo.

2) Dostanu od státu 10k a můj zaměstnavatel mi sníží plat taky o těch 10k. (popř. ne o celých 10k, ale třeba o 5k). Já se budu mít vlastně stejně jako předtím (nebo o něco málo líp). Můj zaměstnavatel ale v podstatě dostane od státu 10 (5) tisíc Kč. V důsledku se ty pomylsný nůžky mezi “bohatejma” a “chudejma” zase jen rozevřou. To přece účel NZP nemá bejt, ne?

3) Dostanu od státu 10k a můj zaměstanavatel to přežene a sníží mi plat o 15k. Vydělávala bych tim pádem 15k. Já se na něj vykašlu, nechám si jen ten základní příjem 10k. Budu chudší, ale svobodná, plus si budu moct přivydělávat brigádama atd. To by ve finále pro mě nebylo tak špatný, pokud by to tak ale udělali všichni, nikdo by nepracoval. Takže můj zaměstnavatel tak dementní nebude a neudělá to.

Nejpravděpodobnější mi teda přijde možnost B. Nebo jsem mimo a přehlížim něco uplně zásadního?...

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat