Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Naprosto souhlasím s tím, že to měl zaměstnavatel řešit daleko dřív. Je možné, že to i zkoušel. Je možné, že tato konkrétní firma byla v Itálii neudržitelná už před deseti lety, i kdyby ji vedl Ferdinand Piech.
Tak jako zaměstnanci majiteli třeba nevydělali na nové Maserati, tak mu třeba nevydělali na novou linku.
Veškeré možnosti zvýšení produktivity, které uvádíš, jsou samozřejmě pravdivé. Všechny ale uvažují změny i u zaměstnanců. Dotýkají se jich, předpokládají změnu i u nich. Je otázka, nakolik má zaměstnavatel možnost v Itálii s tamními silnýmy odbory se zaměstnanci "pracovat".

(Pamatuji si situaci v mladoboleslavské škodovce začátkem devadesátých let, kdy i výuka němčiny v pracovní době, čili placená zaměstnavatelem(!) byla pro mnoho zaměstnanců situace "no co si to dovolujou". Znám situaci i u nás ve firmě, kdy bylo některým schopnějším zaměstnancům nabízeno zvýšení kvalifikace, následně samozřejmě zvýšení platu. Ty lidi nechtěli, protože by se zvýšila i jejich odpovědnost. Těm lidem ten smrádek vyhovuje. A to u nás odbory ani nemáme.)

Pokud si odborník (tedy ne já) projde finance firmy deset let zpětně, vůbec nepochybuji o tom, že najde špatná rozhodnutí managementu. IMHO se tohle dá najít v 99% případů. S kompletními podklady toho, co se dělo, lze ukázat - zde se mělo udělat toto a zde toto a v kontextu se současnými reáliemi by to fungovalo. (Což je podle mě diskutabilní, kdyby se takto interaktivně bezchybně rozhodoval veškerý management, změní se i reálie.)

Ale dobře management selhal, firma zkrachovala, v tomto případě se majitel snaží utéct za levnější pracovní silou (což mě naznačuje, že produkt je prodejný). Utíká v rámci EU, kde je papírově možný pohyb pracovní síly, dá se to interpretovat tak, že se i snaží zachovat pracovní místa (toto je pouze konstrukce, ale v rámci EU by měla být pravdivá). Utíká vůči bývalým zaměstnancům hnusně, protože on přežil (zatím) oni ne a utíká skrytě - aby se mu vůbec utéct podařilo. Zaměstnanci by nepřežili, i kdyby zůstal a jen zkrachoval.

Jenže tohle se děje v celé Itálii. Malé firmy končí a kdyby tento majitel neutíkal, vůbec by se o tom nemluvilo, neštěkl by o tom ani pes. Není to problém jen této firmy. Vznikají ale nové firmy, s chytrým managementem? Ve zdravém ekonomickém prostředí by to tak mělo být, ale neděje se to.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat