Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Ale já to chápu, jen to je úplně jinak než si myslíš. Že chudí lidé nemohou utrácet, je celkem logické, stejně tak je logické, že utratí všechen svůj příjem (nejsou schopni spořit). Jenže naopak ti bohatí nejsou rovněž schopni, ale utratit svůj veškerý příjem (prostě to nejde, není zač utrácet, pokud se daný člověk "nezblázní" a nekupuje nesmysly)

Nejprve průměrná mzda a medián (medián je "nejčastější" příjem, hodnota přesně uprostřed u seřazených hodnot):

průměr 24 tisíc hrubého, medián 20 tisíc. To automaticky značí silnou nerovnováhu průměru (já snědl 2 kuřata, ty ani jedno, ale v průměru jsme snědli oba jedno kuře)

http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/cpmz060513.doc

A dále, reálné rozdělení mezd a jejich pareto:

http://panda.hyperlink.cz/cestapdf/pdf09c1/bilkova.pdf

Doporučuji stranu 13 (str. 44 dokumentu), graf č.6. Je tam vidět, že medián se posunul za posledních deset let z cca 12 tisíc na těch 20 tisíc hrubého.

Z něj plyne to, že velká většina národa má příjem DO 24 tisíc hrubého (tedy se jedná o polosociální případy - bez jakékoli urážky), s jedním dítětem je to myslím necelých 20 tisíc čistého (se dvěma o litr víc a bez dětí zase o litr míň). Celý fór je v tom, že z těch řekněme 17 tisíc moc neušetříš, takže i tento celý příjem jde na výdaje (ergo odvod DPH).
Oproti tomu lidé s příjmy nadprůměrnými (kterých tolik není) jsou schopni svou mzdu ušetřit, tj. neutratí, tj. neplatí DPH.

Takže: masa lidí s průměrným a podprůměrným příjmem platí DPH prakticky z celého svého příjmu, kdežto nadprůměrně vydělávající (kterých je navíc celkem málo) jen částečně, protože část výdělku odkládají.

Už chápeš? Snažil jsem se to popsat co nejdetailněji.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat