Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Nesmysly píšeš ty.

ok, jdu vrátit diplom ;-)

Nechceš tvrdit, že když si průměrně vydělávající člověk koupí boty třeba za dvojku, odvede stejný nebo menší DPH než někdo, kdo si je koupí u větnamce za tři kila. Když někdo bude pobírat ten základní příjem, třeba desítku, tak logicky utratí míň než ten kdo maká a vydělá si třeba dvacet. No a z tý menší částky, kterou utratí, logicky zaplatí na DPH míň než ten druhej.
A o těch daních velkých podniků taky nemluvíš pravdu. I po optimalizaci odvedou státu obrovský prachy.

1. zatím co bot "za dvojku" se prodá řekněme 500 párů, tak bot za 3 kila se prodají desetitisíce. A tak při prodeji 7 párů bot je výtěžek na DPH už mírně vyšší, jak u jednoho páru za 2 litry. Z tohoto důvodu je DPH hlavně nástroj pro danění nízkopříjmových, protože tuto daň platíš i ze základních potravin. Navíc boty za 2 litry vydrží určitě déle, než pár měsíců, během kterých se vietnamské boty rozpadnou.

2. Daně velkých podniků jsou takové jaké jsou, protože kromě možností přetahovat zisk "jinam" mají další nástroje na optimalizaci svých zisků a krom toho je tu další, podstatná výhoda - mají daňové úlevy a investiční pobídky výměnou za zvyšování zaměstnanosti. Opravdu velké korporace, jejichž roční obrat je srovnatelný nebo dokonce násobně vyšší než rozpočet ČR (např. všechny zde uvedené firmy mají výnosy vyšší, než je státní rozpočet ČR edit: rozpočet ČR je cca 61 mld USD), si pak mohou i docela diktovat.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat