Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Mohu jen předat dál, jaké alternativy nabízejí zastánci (webů s obhajobami je docela dost), neb jsem nic takového nevymýšlel a ani nejsem kompetentní to vymýšlet.

První věci, kde se může vzít je výrazné zjednodušní (respektive rovnou zrušení) sociální agendy státu. Žádné dávky, žádné podmínky, dokonce i úřady práce by stratily smysl. Kdo by práci chtěl, tak by si ji našel i bez úřadu (dneska internet funguje), navíc, když dnes nemají firmy zákonně nakázáno, aby oznamovali volná místa úřadu.

Další věcí je využití přírodních zdrojů státu (u nás asi jen lesy a možá uhlí, i když to není nevyčetpatelné) a zisk státních firem.

No a v neposlední řadě pak výrazné zjednodušení daní (už tím ušetříš za úředníky) až do stavu, kdy se bude platit jen spotřeba (daň z přidané hodnoty) a nic víc. Žádné zdanění práce (tím by v podstatě zmizel černý trh práce) či cokoli jiného.

To by ve výsledku vedlo k výraznému zjednodušní (a úspoře) sociálního i daňového systému.

Jistě zde rovnou namítneš, že by zisky mohly utíkat do zahraničí, ano, to je jedna z otázek, na kterou by mohla být nalezena odpověď v rámci počínající veřejné debaty o tomto tématu.

Je jednoduché systém, po vzoru zdejších politických stran, zatratit, aniž nabídnu alternativu. Je mnohem zajímavější se tím zabývat, přemýšlet nad tím a hledat možnosti.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat