Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Opdoved pro vas oba. :-)

Ani ja si nemyslim, ze to je realizovatelne v CR, na tom se opravdu shodnem. Jinak jak vlastne psal Ewing predpoklada se, ze bude nejakym zpusobem pracovat opravdu 99% obyvatel. Otazka je a to jsem prave psal v tom svem dlouhem prispevku, co to je prace? Je napriklad praci preprodej prace? Co prinasi spolecnosti prace pro praci? Ja myslim, ze to je ten duvod, proc se dnes zadluzujeme, ze hodne lidi pracuje a pritom zadnou skutecnou hodnotu nevytvari. Proto od zacatku rikam, ze ten system nemuze fungovat sam o sobe ale ruku v ruce se zakladnim prijmem musi jit dalsi reformy.
Teda dokazu si predstavit cloveka, ktery se po zavedeni systemu vykvakne na svou praci, ktera ho nebavi a rekne si, ze mu staci zakladni prijem a pujde delat neco uzitecneho klidne zadarmo, proste se bude realizovat v necem co ho bavi, ten clovek ale bude vytvaret hodnotu nekde kde ji v soucasnosti nikdo nezaplati, ale on dostane zakladni prijem, takze vlastne zaplacena bude.
Teda za 1. vubec se nepocita s lepmlama respektive s jejich naprostym minimem ne vic nez 1% a za 2. v tom systemu se predpoklada omezeni prace, ktera nevytvari zadnou pridanou hodnotu (priklad mate v mem dlouhem prispevku).

A ano, souhlasim, ze tohle je v CR utopie, ktere minimalne pulka obyvatelstva vubec neni schopna, to proste vubec zavity tech lidi nedokazou prezvejknout, uz jen to, ze by mohli brat a nepracovat, jako by se tu lidi popadali smichem za bricha. Na druhou strnu proste zapadni vyspela spolecnost speje k tomu, ze se nad timto muze zacit zamyslet, protoze jsou proste dal - o hodne dal.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat