Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Este ti poviem jednoduchu pomocku ako zistis, ze tento system je blbost. Stat je vlastne jedna obrovska firma, jeden velky statok, kde ziju a pracuju ludia. Takze kazdu vec mozes atomizovat, pretoze na jednoduchsich pripadoch sa ukazuju veci jasnejsie.
Takze si zober, ze zijeme na statku, kde vsetci pracujeme, mame zadelene ulohy, podla toho sme odmenovani a mame tam jedneho jedinca, ktory nepracuje. Ci uz preto, ze je sprosti, nesikovni alebo sa mu jednoducho nechce je jedno. Proste nepracuje. Z moralnych dovodov ho vsak zo statku nechceme vyhodit, pretoze tam by chudacik zahynul. Takze on sa cely den vala a dostane najest (sice len zaklad) a ma, kde byvat (aj ked mozno spi na slame len). Paci sa ti to? Mne moc nie.
Ale ok pokial je nas 10 a on je jeden da sa to zvladnut. Horsie by bolo keby takychto s nepodmienenym prijmom zacalo pribudat a nas ostatnych by to zacalo zatazovat viac a viac. On zo statku len berie a nic mu nedava, je pre komunitu uplne zbytocny, co s nim? V prirode nic take neexistuje, zbytocny clen svorky je vyhnany a ponechany napospas osudu. Preco? Keby si ho svorka ponechala tak ju zbytocne oslabuje.
A teraz si predstav, ze to moze byt este horsie. Tohto roku bola slaba uroda, vsetci sa musime uskromnit a zaciname trpiet nedostatkom. Navyse je velka zima a musime vykurovat aj miesto, kde byva nepodmieneny prijem. Mame malo potravy, malo dreva na zimu a ten clovek nas zacina ohrozovat. Co spravime? Prekoname moralne zabrany a vyzenieme ho?

Takato situacia ma od zaciatku riesenie v tom, ze takehoto cloveka musime od zaciatku motivovat, na statku je co robit, moze sa bud zacat vzdelavat, moze sa zacat ucit robit manualne prace alebo inak na sebe pracovat. Mal by to chciet vo vlastnom zaujme, pretoze inak mu bude nieco hrozit (napriklad vylucenie z komunity). Podstatne je, aby sa z pasivneho clena, co nevytvara ziadne hodnoty stal clen aktivny. To, ze vytvorene hodnoty budu mensie ako hodnoty vytvorene sikovnejsimi clenmi komunity nie je az tak dolezite.

Inak uz to tu odznelo, ale zdoraznim to. Na to, aby sme nieco mohli spotrebovat to musime najprv vytvorit. Na to, aby sme niekomu nieco dali to musime najprv mat. Zit na dlh sa neda donekonecna. Pokusat sa navrhnut hlavne v case hospodarskej krizy system, ktory by nas vsetkych zatazil este viac ako v sucasnosti je blbost. Stare prislovie hovori, ze sa mame prikryvat len takou perinou na aku mame a na to sa dnes dost vyrazne zabuda.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat