Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Základní nepodmíněný příjem

Jsou zde dve teze, pravice a levice.
Pravice - rozumej velkopodnikatele budou proti, oni potrebuji sve zamestnance odrbavat, dobry zamestnanec maka, nekeca a staci mu zivotni minimum. Asi to bude nejakej delnas na lince, chytrejsi clovek zacne remcat, zakladat odbory, ... Jenze predstav si aplikaci zakladniho prijmu, no tak se na otrockou praci kazdej vykvakne. Mozna reknes, ze ty lidi nahradi jednou stroje, no to uz jde i dnes, ale nenahradily, protoze ten otrok je levnejsi a vzdycky levnejsi bude, na tom prave ten podnikatel vydelava. Takze tady mas politicky silnou skupinu, ktera bude zasadne proti.

Levice - jiste zakladni prijem je jedna z tezi, ale spravedlnou spolecnost to samo o sobe nenastoli, nehlede na to, ze zakladni prijem pro vsechny znamena, ze na nej nekde musis vzit. Pravdepodobne vzejde pozadavek zefektivnit financni systemy statu, aby na ten prijem bylo.
Napriklad jak uz jsem psal v predchozim prispevku, delal jsem a castecne jeste delam praci, kterou bych mohl vykonavat jako statni zamestnanec levneji, krom me ta prace zamestnava cloveka, ktery mi tu praci po tech firmach shani, respektive on se neumi dostat ke statu, teda tu praci poptava u tech, kteri to umi, ten stat ma vyhrazeny lidi na to, aby jednali s tema lidma z tech soukromejch firem, pridelovali jim zakazky, zpapirovali to atd. Odhadem ta moje prace (jednoho cloveka) zamestna minimalne dalsich 5 lidi, kteri pusobi v retezci. A ted si predstav situaci ze zakladni prijem vytvori celospolecenskou poptavku potom, aby doslo k zefektivneni procesu a ja bych dostal sanci se domluvit se statem, ze budu delat tu praci primo pro stat za zakladni prijem + nejaky dalsi peniz, treba za stejny penize jako dnes. No ale tim na jednu stranu hrozne usetris, protoze ti z procesu vypadne tich 5 zbylejch lidi, kteri dnes pusobi v retezci, ale na druhou stranu, tyhle lidi se octnou na zakladnim prijmu, ono i kdyby chteli pracovat, pro ne prace nebude, nehlede na to, ze vlastne nic krome toho co delali a co najednou neni treba neumi. No tyhle lidi budou silne proti zakladnimu prijmu.
To byl jen priklad, takovejch zbytecnejch lidi je ale hrozne moc. Vlastne celej princip dneska je o tom, ze lidi, kteri vykonavaji nejakou smysluplnou cinnost je par (a mnohdy jsou jeste navic spatne placeny) a zbytek jen neco (praci, prodej, sluzby) zprostredkovava. Ty lidi nejsou treba, respektive ja je dneska potrebuju, protoze bez nich jsem bez prace i ja, ale jak zacnes dnesni ohnutej system narovnavat, tak treba nebudou.
Tohle jsem jen zacal, dal nema cenu pokracovat, to bych to psal do rana. Proste narovnani zespravedlneni systemu nutne vede k odhaleni pravdy, ze lidi je mnohem vic nez opravdove prace. Kdyz odskocim nekam daleko nakonec, tak nakonec zjistis, ze tech par opravdu pracujicich nedokaze zajistit penize pro zbytek lidstva a pro onen zakladni prijem. Uvedom si totiz, ze system funguje jen diky tzv. rostoucimu dluhu, jak zacnes system narovnavat, dostanes se k tomu, ze neni mozne pokracovat v dluhove spirale a tudiz system prestane fungovat, zase odskok a nakonci muzes dle definice utopickeho socialismu zrusit penize, protoze prestanou fungovat. :-)

Teda ja jsem pro zakladni prijem, jiste mas pravdu, ze nejbliz tomu jsou ti Svycari, kteri jsou uplne na jine urovni, ale vratime-li se k nam, pomineme-li uroven lidi - cehackovske hledani nezmapovanych cesticek, tak zakladni prijem, ale musi se zefektivnit provoz statu, musi se udelat danova reforma a platit dane tak, aby nemohli byt figle na obchazeni dani nad zakladnim prijmem, budes muset narovnavanim systemu narovnavat i politiku - demokracii, protoze dneska hodne vlivnych lidi tyje prave z ohnuteho systemu smerem k nim a pro ne, je toho moc.

Jeste jeden priklad, kolik existuje v CR komunitnich wifi siti, ted si vem, ze by se urcite nasli lidi, kteri by komunitne byli schopni vytvorit GSM sit. Meli by zakladni prijem a delali by neco co je bavi. Dneska ti v tom brani stat, kdyz bude prima demokracie, tak si to lidi jsou schopni odhlasovat, ze misto prideleni pasma 4. operatorovi se to uvolni na free bazi. Ty lidi na tom klidne budou delat zadarmo nebo za nejakou jednoduchou odmenu a casem tu sit vytvori, ono to vypada jako sci-fi, ale ver tomu, ze jo. No ale tu sit muzes komunitne provozovat za halirovy polozky (urcite by tam nefungovala minutova sazba, ale pro jednoduchost T-Mobile mam za 5,90Kc/min., komunita by to dala za 0,90Kc/min). No ti ty komercni site zkrachujou, kdyz zkrachujou, kdo zasponzoruje fotbalovou Spartu a Slavii (berte to jako priklad, ja to nesleduju, nevim, jestli je ted sponzoruje telekomunikacni operator nebo nekdo jiny). Nikdo. Kopalci razem maji po nekolika set tisicovych vyplatach a muzou kopat za zakladni prijem a to nemluvim o tom, ze cim jsou tihle kopalci potrebni pro spolecnost, muj nazor, ze cikani co kopou vykopy toho pro spolecnost delaji mnohem vic. Jako dokaze si nekdo dneska predstavit takovouhle revoluci mysleni?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat