Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Prolomení domovní svobody

Ony se vůbec dějí věci. Někdy koncem roku například neprošel tenhle návrh zákona: www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=128161
a neprošel zřejmě jen díky jednotlivému oslovování poslanců voliči.

O důsledcích zákona budu citovat D-Fense, já bych to tak hezky nenapsal:

Návrh změny zákona předložený lidoveckým poslancem za Moravskoslezský kraj Ing. Petrem Kudelou spočíval v tom, že policie by byla oprávněna zadržet řidičský průkaz řidiči v případě, že by mu v pozdějším řízení hrozila sankce zákazu činnosti. Jak jistě víte, řidičský průkaz lze na místě zadržet pouze v zákonem stanovených případech (§ 118a odst. 1 písm. a) až h) ZPPK) a jedná se vždy o případy, kdy je řidič svému okolí bezprostředně nebezpečný a zadržení řidičského průkazu má význam okamžitého opatření, které zabraňuje takto bezprostředně nebezpečnému řidiči účastnit se dále na silničním provozu. Návrh poslance Kudely zřetelně prolamoval tento princip tím, že řidičáky by bylo možno odebírat na místě pouze na základě úvahy policisty za poměrně širokou škálu přestupků, například řízení vozidla bez (čitelné) poznávací značky, vozidla technicky nezpůsobilého, překročení nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 40 km.h-1 a více nebo mimo obec o 50 km.h-1 a více nebo předjíždění v případech, kdy je to zákázáno, každopádně ale v případech, kdy řidič již nebezpečný není, neboť ať tak či tak nezákonného jednání zanechal. Podotýkám, zadržení řidičského průkazu by bylo možné na základě pouhé úvahy policisty a ten by nebyl povinen předkládat vám nějaké důkazy nebo o tom diskutovat.

Zlatý důl.
Kdo si může dovolit nechat si sebrat řidičák a čekat, jak dopadne správní řízení a je jedno, jak dopadne(!). Kdo se bude ve správním řízení nějak výrazněji bránit, když bude vědět, že ač je třeba nevinný a správní řízení vyhraje, tak obranou pouze prodlužuje dobu, kdy je bez řidičáku. Paradoxně doba bez řidičáku i při vyhraném správním řízení může být delší, než doba zákazu činnosti. No nekup to.
Vybírání pokut by se řádově zlepšilo, lidi by neotravovali se správním řízením, policajti by měli možnost přivýdělku. Nirvána. :-)

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality