Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Ostrov Zalzala nás prý brzy opustí (obrazem)

Jsem tu se svou týdenní dávkou konspirace. ;-)
http://technet.idnes.cz/foto.aspx?r=veda&c=A131010_123843_veda_mla
Z obrázků upozorňuji na třetí v galerii (a nakonec i na video na konci), kdy má být ostrůvku toliko pár hodin. No a teď k tomu přihodíme http://www.joostdevree.nl/shtmls/pingo.shtml , přeložte si na překladači z Holandštiny.
Tyhle kopečky, ač to ve známosti moc není, jsou velmi, velmi běžné. I ty jejich zbytky. Zřejmě by se našly i u nás. Akorát tedy nikdo pořádně neví, jak vznikají/vznikly. Jo, na těch stránkách je vysvětlení, ale zdůvodňuje se dobou ledovou a permafrostem.
Nejlepší vysvětlení je asi samotné pojmenování od Inuitů - Pinguq = "kopec, který roste". Blbý je, že nám teď vyrostlo pomalu na rovníku, kde bys permafrost, nebo dobu ledovou se svíčkou v ruce hledal. ;-) (Hloubka moře je v těch místech cca 20m, to je na vznik hydrátu metanu, který se vyskytuje na hlubších dnech oceánů, trochu málo tlaku.)
Takový to nejjednoduší, vznik ledu prudkým rozpínáním stlačeného plynu (metanu z velkých hloubek) se nenosí. Velké hloubky totiž nejdou dohromady s biotickým vznikem metanu.

Pro zvědavce doporučuji H.J. Zillmer - Energetický blud (Zdaleka ne se vším se dá souhlasit, ale člověk se musí podívat i na jiné možnosti.)

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru