Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailemAnketa A zase, co se změnou času (letní, zimní)?

Pořád dokola, dnes zase článek na Seznamu.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-suplik-letni-cas-zavedeme-cely-rok-zimu-zrusime-co-by-se-mohlo-pokazit-313092

Mně osobně se líbí stávající stav, kdy je v létě déle světlo a ráno není světlo už někdy o půl čtvrté. A v zimě je to tak akorát. Řada lidí by chtěla pouze letní čas; problém ale vidím v zimě: to budou děcka chodit do školy dva měsíce po tmě? Nebo bude škola (práce, atd.) začínat o hodinu později?

Řada lidí je na posrání z té hodinové změny 2x ročně, zvláště tehdy, když je noc o hodinu kratší. Přitom ale spousta lidí trajá po celé zeměkouli o x časových pásem, nějaké náhlé změny dne/noci o spousty hodin jim ale kupodivu nevadí do té míry, že by kolem toho museli brblat na fórech a v diskuzích. Maximálně si postěžují na jet lag, který ale nakonec zvládnou. A u důchodců už vůbec nepochopím to brblání, vždyť je přece nic nenutí vstávat na určitou hodinu. Jestli je na hodinkách číslo "6" nebo "8", jim může být jedno.

Pokud by měl být jen jeden čas, logicky by to měl být ten normální, tedy zimní.

Jak naložit se změnou času (pokud by existovalo takové hlasování)?

56%
33%
0%
0%
11%

Předmět Autor Datum
Pamatuji doby kdy letní čas nebyl zaveden. Pracoval jsem u podniku kde byl osvícený ředitel a ten ná…
nerady 16.08.2026 14:53
nerady
Pro mně je taky současný stav ideální. poslední
Zdenál 16.08.2026 19:47
Zdenál

Pamatuji doby kdy letní čas nebyl zaveden. Pracoval jsem u podniku kde byl osvícený ředitel a ten nám měnil pracovní dobu tak, že na jaře byla 2 měsíce posunutá o půl hodiny, v létě o jednu hodinu, na podzim zase o půl hodiny zpět a na zimu se to vrátilo do starých kolejí. Všem to naprosto vyhovovalo a ta půl hodinová změna nebyl takový náraz. Výhoda byla v tom, že nás svážel podnikový autobus a tak nemusel člověk nahánět dojíždění do práce. Také jsme měli porady v pátek od 13 hodin, aby technici nezdrhali na víkend pře koncem pracovní doby, většina z nich dojížděla vlastním vozem. .:-)Nyní v důchodu je mi to úplně jedno. Pokud by se s tím něco mělo dělat, tak ponechat zimní čas a ať si to řeší každý zaměstnavatel individuálně, podle provozní potřeby a možnosti lidí dojíždění do práce.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru