Ako som pisal vyssie, ked tomu nerozumies nemusis sa k tomu vyjadrovat, ale polahcujuca okolnost je tento zavadzajuci clanok, co si sem pastol.
Problemom je, ze si skocil na spek autorovi clanku, ktory samozrejme vo svojom clanku pise hlavne o bankach, ale dividendy uz pocita zo vsetkych firiem v CR (312mld).
Ono je to samozrejme aj komplikovane, pretoze napriklad take O2 vlastni PPF a ako iste vies ten riadi a vlastni 100% rodina Kellnerovcov...lenze matka PPF Group je registrovana v NL a tak CNB vsetky dividendy vyplaceny jedinemu akcionarovi a to rodine Kellnerovcov eviduje ako vyvoz dividend do zahranicia.
Ver tomu, ze O2 nie je ojedinely pripad, ide skor o pravidlo, ze si cisto ceska firma zalozi matku v danovo vyhodnejsom prostredi a posiela si dividendy do zahranicia.
Alebo Komernci banka, ktorej 40% vlastnia drobni akcionari medzi ktorych patria velke ceske investicne fondy, tam zdaleka nejde 100% dividend do zahranicia.
Keby si si pozrel naozajstnu spravu CNB zistil by si, ze skoro 50% ziskov (z tych 312mld dividend) zahranicnych spolocnosti zostava v CR ako investicny kapital a iba nieco cez 50% sa posiela materskym spolocnostiam do zahranicia. Lenze takto sa spravaju vyrobne a obchodne spolocnosti, nie banky....dovod je logicky, na fungovanie potrebuju kapital.
Toto samozrejme kazi tu rozpravku o zlych kapitalistoch, co vycucavaju chudinky ceske firmy a v CR nic nezostane lebo matky si musia vylepsovat svoje cisla.
Btw tie matky maju vacsinou take obraty, ze aj keby vyviezli 100% ziskov z CR ich cislami to pohne na urovni promile, mozno par percent. Proste cesky trh je prilis maly v porovnani s globalnym.
Vysvtlenie preco banky vyplacaju dividendy skoro 100% zo zisku.
- Banky potrebuju uspokojit akcionarov, pretoze spokojni akcionari tlacia cenu akcie smerom hore, cim stupa celkova hodnota spolocnosti. Akcionara okrem ceny akcie zaujima samozrejme aj dividenda, jej pravidelnost a vyska. Preto vacsinou cena akcii pred vyhlasenim dividendy stupa a po jej vyplateni klesa. To je prve, co si vzdy zistuj ak kupujes akcie;o). Inak kazda z bank pokial viem je obchodovatelna na burze, staci si kupit akcie a dividendy budu chodit kazdy rok aj tebe;o).
- Banky maju vybudovanu infrastrukturu a nepotrebuju defakto drzat ziaden obrovsky kapital na rozvoj. Nechaju si prachy na marketing, prevadzkove naklady a pod a zvysok logicky poslu matke, ktora samozrejme vie, co s peniazmi a kde ich investovat, pretoze ma XY dalsich dcer.
Za tie roky si si mohol vsimnut, ze na rozdiel od teba je ekonomika moj konicek a mam aj dokonca ekonomicke vysokoskolske vzdelania, a preto som alergicky na tie bomabasticke clanky a vyhlasenia o tom ako zahranicne firmy/matky okradaju domace firmy...nehovoriac o tom, ze keby pred rokmi ta matka nekupila tu cesku firmu tak dnes uz ziadna firma neexistuje, pretoze by proste skrachovala.
Ja ti uvediem aj zdroj, z ktoreho som cerpal.
https://www.cnb.cz/export/sites/cnb/cs/dohled-financni-trh/.galleries/souhrnne_informace_fin_trhy/zpravy_o_vykonu_dohledu/download/dnft_2024_cz.pdf
Kludne si to prestuduj ako ja a mozme sa bavit o tom, co je podla teba dobre a co zle na ceskej ekonomike.
Pripadne si vyklikaj svoj graf na https://www.cnb.cz/arad/#/cs/home
Opat zaujimave cisla na debatu.
Btw nikoho nedehostenujem...ak si cely zivot robil napriklad obrabaca kovov nebudem sa s tebou bavit a mudrovat na tuto problematiku ak o tom prd viem, takze jedine co som chcel povedat bolo Sevce drz se sveho kopyta a ze ten clanok je silno demagogicky.