Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Proč to ten Intel dělá.

Pro zábavu jsem se rozhodl, že si postavím co nejlevněji nějaké herní pc. Cílem bylo si postavit něco solidního za co nejméně peněz a následně si vše poladit a otestovat v benchmarcích.
No volba nakonec padla na i3-12100f za neuvěřitelných 1490 Kč nové v TRAY verzi. (zbytek komponentů jsem nakoupil použitých)

Počítal jsem, že se nejedná o K procesor, takže možnosti overclockingu budou velmi omezené. No po detailnějších průzkumech jsem zjistil, že je pár základních desek s nějak externím BLCK regulátorem a tyto desky nabízeli možnost overclocku 12 generece Intelu bez označení K. Co jsem se tak dočetl, tak Intel proti tomu šíleně bojuje - všechny tyto desky mají v nových BIOSech tuto funkci zakázanou a u 13 generace si dali tu práci s tím, aby to už nešlo obejít a i na těchto deskách nelze se staršími verzemi bios jakýkoliv procesor 13. generece bez označení K overclocknout.

A já se ptám proč. Proč vůbec vynakládají to úsilí a peníze, aby jsme si nemohli tyto procesory overclocknout? (přitom podle testu se z nich dá vymáčknout solidní výkon navíc u i3-12100f jsem viděl 5,1 Ghz a zlepšení o 10-15 %.

Asi se nabízí argument, že díky tomu vydělávají na K řadě, ale Intel tady bojuje hlavně s AMD, ne sám ze sebou o zákazníka, který se rozhodne mezi řadu s K nebo nebo bez.

Na druhou stranu vidím někdy na eshopech řady K levnější než verzi bez K. Pak už mi to úplně ztrácí význam k čemu je vlastně ta dražší řada bez K?

Osobně to prostě nechápu a přijde mi, že by si tím Intel mohl zákazníky jen získat. 10 let zpátky to možná smysl dávalo, teď ho tam už nevidím.

Zajímal by mě na to váš názor.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat