Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Napeti na blizkem vychode

Tam se nam to v okoli Izraele komplikuje.

Izrael v Bagdadu leteckym utokem srovnal iranskou ambasadu, coz je v podstate vyhlaseni valky - statem narizeny utok na svrchované uzemi jineho statu.

Nevim, co Izrael ocekaval, ale zrejme utok ze strany Iranu, nasledne valku v oblasti, do ktere by byly zatazeny USA, VB... Biden do toho hodil vidle, protoze Izraeli zatrhnul odvetu za iransky utok. Je před volbami a navíc si další valku USA teď nemohou dovolit.
Útok, jak pisi media byl úspěšně odvracen. Otazkou kolik to odvrácení stálo, nekde se spekulovalo o cene 30mld korun. Takze super uspech co se odrazeni (ohlaseneho) utoku tyka. Na druhou stranu, kolik podobnych utoku by se podarilo odrazit nez by dosla zasoba protiraket?

Dnes me zarazila informace, ktera by vysvetlovala vyprovokovani Iranu a pokusu o jeho zatazeni do valky:

Při nedělní jednání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (OSN) zaznělo od izraelského vyslance při OSN Gilada Erdana:
hrozba od islamistického režimu v Íránu ani zdaleka netýká jen jeho země. Írán je prý „na pokraji toho, aby se stal jadernou mocností“. Dle Erdana jde již jen o týdny.

Takže možná tohle je důvod akce za strany Izraele - nebyl by jedinou (nikdy nepriznanou) jadernou mocností v oblasti a přestalo by fungovat odstrašování.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat