Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Izrael je napaden, bude válka?

Trocha historie

Izrael versus Palestina. V čem spočívá stoletý mocenský konflikt?

Jak vznikl stát Izrael?
Po první světové válce se rozpadla Osmanská říše, a oblast Palestiny tak přešla pod vládu Spojeného království. V roce 1920 vznikl takzvaný Britský mandát Palestina, na jehož správě se mohli do určité míry podílet Arabové i Židé. Už tehdy ale v oblasti plály brutální spory mezi oběma etniky. Velká Británie po krvavých střetech raději po druhé světové válce delegovala zodpovědnost za Palestinu na OSN.

Brzy poté se OSN rozhodla posvětit vznik samostatného státu Izrael. Židé dostali do správy svůj stát oficiálně 14. května 1948, v té době přitom žilo v oblasti Palestiny dvakrát více Arabů než Židů. Islámské státy na Blízkém východě nechtěly rozhodnutí OSN přijmout a den po vyhlášení nezávislosti na Izrael zaútočily. Židé se ale dokázali prudké ofenzivě ubránit

https://cnn.iprima.cz/prehledne-izrael-versus-palestina-v-cem-spociva-stalety-mocensky-konflikt-a-jak-se-situace-vyhrotila-25539

Čánek z roku 2004

Ačkoliv návrh přihlásit se konvenci včera kritizovali jak někteří vládní, tak opoziční poslanci, o okupaci už loni v květnu jednoznačně hovořil sám Šaron. "Možná se vám to slovo nelíbí, ale udržovat pod okupací 3,5 miliónu Palestinců je pro Izrael tím nejhorším," řekl tehdy poslancům ze své strany Likud.

Mazuzův záměr jasně definovat právní vztah Izraele k okupovaným územím vychází z červencového výroku Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu, který napadl budování bezpečnostní bariéry na západním břehu a který zopakoval názor světového společenství, že se jedná o okupované území.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-izrael-zvazuje-formalni-priznani-okupace-palestiny-302603

Jásir Arafat byl palestinský politik. Působil také jako předseda Organizace pro osvobození Palestiny a první prezident Palestinské autonomie. Spoluzaložil skupinu Fatah, která dlouhodobě vede spory s hnutím Hamás. Od 60. let až do své smrti v roce 2004 stál v čele hnutí Fatah.
Cílem Fatahu bylo získání nezávislosti Palestiny a vytvoření palestinského státu za pomoci přímé vojenské konfrontace s Izraelem. Charta Fatahu popírala platnost vzniku Izraele a zdůrazňovala nutnost osvobození Palestiny.

https://www.novinky.cz/tag/jasir-arafat-15178

V zakládající chartě Hamásu z roku 1988 se píše, že je třeba zbavit se židovského státu a vytvořit islámský stát na celém území Palestiny i Izraele. Jeho vůdci žijí v dalších státech po světě, například jeho nynější vůdce Ismáíl Haníja v současnosti pobývá v Kataru. Jako teroristickou organizaci Hamás označuje Evropská unie, Izrael, Spojené státy, Kanada, Japonsko, Austrálie a Velká Británie. Peníze naopak organizace dostává z Íránu či Kataru.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/525592-slovnicek-pojmu-kdo-je-kdo-v-konfliktu-izraele-s-hamasem

Přesto teď EU rozhodla o navýšení pomoci pro Palestinu, kterou Hamas řídí na trojnásobek? Takže EU za naše peníze (daně) podporuje teroristy?

Teď nebudu řešit názory, které říkají, že Hamas byl založen USA a Mossadem jako protiváha k Jasiru Arafatovi a podobně jako Islámský stát se jim to vymklo z rukou.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat