Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ekonomika v roku 2023 - pokračování 3

Dobře zateplený barák, dostatečně výkonná FVE a tepelné čerpadlo

Dobře zateplený barák má vliv na tepelné čerpadlo i na plynový kotel => zateplením se ti sníží náklady v obou případech a nezískáš výhodu pro tepelko.
Pro tepelné čerpadlo potřebuješ podlahové vytápění, to znamená rozkopat podlahy v celém domě. Jakmile chceš používat tepelko s radiátory, jeho výhoda mizí.

FVE je další věc - v době, kdy potřebuješ topit (v zimě) ti nedá dostatek, abys z toho uživil tepelko aspoň částečně, o elektromobilu ani nemluvím. V podstatě ti nestačí ani dobít baterii pro spotřebu domácnosti. Jedinou šancí je virtuální baterie, kdy přebytky ukládáš a vybíráš v zimě. Ale i tak pořád platíš distribuční poplatky, které dnes už přesahují cenu za silovou elektřinu (aspoň u mne).

K elektromobilu. Jak si Kefalín představujete, že budete dobíjet elektromobil z FVE? Pouze v případě, že máš elektromobil doma v době od asi 11-16 hodin. To se týká důchodců nebo lidí, kteří pracují z domu, nezmíš s ním jezdit do práce. Máš 12kWh baterku? To znamená nějakých 10kWh, které z ní jsi schopný vytáhnout do elektromobilu. Ale pak zase nebudeš mít na pokrytí spotřeby domácnosti večer.

Mluvím z vlastní zkušenosti, FVE mám, topím plynem.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat