Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Politika v roce 2023

Takze k zapadnym sankcia,. ktore "nefunguju".
Rusko malo za minuly rok prebytok 240mld dolarov (export vs import), co je slusne cislo.
Za ten rok ma za prvych 7 mesiacov 20mld, takze aj keby sa roztrhalo bude tam obrovsky prepad.
Ruska centralna banka, kedze rubel devalcuje ako blazen zvysila urokova sadzbu na 12% co je smiesne, pretoze je jasne, ze este tento rok musi zvysovat znovu. Robit klasicka intervencie skupovanim rubla na zahranicnych trhoch bohuzial (pre RU) nemoze. Vlade sa to nepaci a dava vinu za par rubla Ruskej centralnej banke...co je samozrejme blbost.
A bombonik na zaver. Hlavnym odberatom ropy a plyn od RU je momentalne India. Fikany Indovia vymenia obal a predavaju tieto komodity aj do EU, ale paradoxne to nevadi. Preco?
Z jednoducheho dovodu. RU preadava Indii ropu pod trhove ceny lebo inak by India nakupovala od Saudov ako v minulosti. RU musi dopravovat komodity do Indie lodami, co znacne predrazuje logistiku oproti povodnym prepravam cez potrubia. Vo finale RU predava ropu a zemny plyn pod vyrobne naklady, ale to nie je to najhorsie.
Najhorsie je, ze RU nedostane za tieto komodity zaplatene.
Preco?
Pretoze India, ci Cina nakupuju od RU za svoje lokalne meny, cize RU ma napriklad ulozene v Indickej narodnej banke desiatky miliard rupii, ktore vsak moze pouzit...tamdadam...akurat tak na nakup veci z Indie, pretoze kto by chcel od RU, aby mu platil za tovar indickymi rupiami?
Lenze co moze RU brat od Indie za miliardy rupii? Dokopy nic.
Ciastocne lepsie situacia je s Cinou, ale vzhladom na to, ze India je momentalne najvacsi obchodny partner RU je tato situacia pre RU tragicka...oni potrebujeu peniaze tu a teraz a potrebuju dolare, ab mohli vo svete za ne nakupovat, co potrebuju.
Este tu mam HDP.
Rusko ma slusne HDP, aj tento rok, ale nie je HDP ako HDP.
Co tak pekne navysuje ruske HDP? Predovsetkym vojenska vyroba, takze RU vyrobi tank, pekne si ho naceni, krasne mu vojenska vyroba navysi HDP a ten tank ide na UA, kde ja zniceny a co ma z takehoto HDP RU ekonomika? Nic. Je rozdiel ak vyrobite elektrikcu, ci auto, lietadlo, postavite nemocnicu a tato sluzi ludom desiatky rokov = ma prinos re ekonomiku statu a ci vyrobite nieco, co sa zakratko znici a stat mz z toho trt makovy.

Takze tolko k teme ako nefunguju sankcie voci RU.

Ceresnicka na zaver...ruska Statna duma chcel prijat zakon, ktory bude zakazovat zmenarnam zobrazovat kury rubla voci dolaru, pretoze sa asi boja, ze to bude zle vplyvat na ruskych obcanov. Povodny plan na tento rok bol kurz 1:70, ako vieme uz prekrocil magicku 100 a bude pokracovat samozrejme dalej, pretoze.,...sankcie nefunguju;o).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat