Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Absurdity dneška

Tak jsem narazil na článek o nových občanských průkazech, které se budou vydávat od roku 2025

Bez rodného čísla
K zásadnější změně by mohlo dojít za bezmála půldruhého roku. Občanské průkazy vydané od 1. ledna 2025 by už neměly obsahovat rodné číslo. Důvodem je zlepšení ochrany osobních údajů. V rodném čísle je totiž skryté datum narození a pohlaví. Nahradit rodné číslo by měl jiný identifikátor s vyšším počtem číselných polí.

Trošku jsem znejistěl. Ano, v rodném čísle je datum narození i pohlaví, ale tyhle údaje jsou na OP uvedeny i samostatně. Takže jak se neuvedením RČ na OP zlepší ochrana osobních údajů? Tento argument je totálně mimo mísu a pisálek si to prostě vymyslel. Zřejmě je placený od slova.

Ano, RČ bude nahrazeno šíleným nezapamatovatelným identifikátorem. A to je ten hlavní důvod, proč tam RČ nebude.

A pokračujeme

„Úsilí o utlumení používání rodného čísla je důsledkem a zároveň i podmínkou elektronizace veřejné správy, protože zatímco rodné číslo je identifikátor neměnný, identifikátor v podobě například čísla osobního dokladu změnit lze, a je tak možné zvýšit úroveň ochrany osobních údajů. V rámci systému základních registrů jsou proto už od roku 2012 používány neveřejné identifikátory typu základní identifikátor fyzické osoby a s nimi související agendové identifikátory fyzické osoby,“ upřesňuje Krátoška.

Takže RČ je neměnný údaj. Souhlas. Zatímco přidělený identifikátor (obdoba sociálního čísla) se bude měnit? To pisálek nemyslí vážně, zato do toho motá čísla dokladů. A stejně tak, jako se nebude měnit ten nově přidělený identifikátor, nemění se ani identifikátory, které máme přidělené v základních registrech.
Škoda, že Krátoška, ani redaktor Elsnic nevysvětlil, jak souvisí s elektronizací veřejné správy neměnné RČ vs neměnný nový identifikátor a jak tu elektronizaci teď vlastně rodná čísla brzdí. Ale to bychom po něm chtěli už moc. Za přemýšlení je neplatí.

Zdroj:
https://www.denik.cz/z_domova/novy-obcansky-prukaz-bezpecnost.html

loading...
Předmět Autor Datum
Tady je část rozhovoru se dvěma ekonomama - jeden s NERVu a druhý s J&T banky. https://www.youtube.… poslední
RedMaX 17.05.2023 21:04
RedMaX

Tady je část rozhovoru se dvěma ekonomama - jeden s NERVu a druhý s J&T banky.

https://www.youtube.com/watch?v=mFbtxGvIaeg

V podstatě to není zajímavý, protože to všechno víme, ale přesně vlastně mluví o tomhle, když říkají, že ti státní úředníci fakt v té práci makají. Vymyslí si nějakou agendu a když by vláda začala propouštět, tak tu agendu ti úředníci prostě nemohou zvládnout, potřebují prostě nutně najmout další síly, je to zabíračka. Že je ta agenda zcela nesmyslná a že třeba žádné nové občanky a nové identifikátory nepotřebujeme, je potom už marginalita. :-/

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...