Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Politici k dnešku

totální totalita totalitního vládce

Ono se dá napsat hezky monarchie, nemusíš z toho hned dělat šílenej zápor v podobě totality.

Nicméně tuhle tradici nemáme, takže monarchie pro nás v úvahu nepřipadá. Když bychom se podívali blíže na druhé zmíněné, tak není to tak trochu anarchie, když si ve vládě může každý dělat, co chce, vzhledem k tomu, že premiér umí maximálně žvatlat, ale neumí nikoho řídit natož motivovat. A nebyla by nakonec lepší přiznaná anarchie než ten dnešní chaos, ve kterém nikdo neví, na čem je?

Osobně jsem dlouholetý zastánce přímé demokracie švýcarského typu, dává to lidem do rukou víc odpovědnosti a zároveň to sebou přináší větší snahu lidí něco aktivně dělat, když vědí, že je šance něco ovlivnit. Navíc nepřímá zastupitelská demokracie sebou nese podstatné finanční náklady na ty, kteří nás zastupují, protože za to chtějí vcelku logicky zaplatit. Tudíž výrazné ponížení zastupitelů logicky přinese tolik potřebné snížení nákladů. A to není jen o těch přímých nákladech na zastupitele, ale zase vcelku pochopitelně to zastupitelům přináší určité možnosti, jak si ještě někde přilepšit bokem nebo někam do státních struktur umístit nějakého toho kamaráda, příbuzného, atd. Lidé, kteří nás zastupují rozhodují o dotacích a dalších finančních výdajích. Je tedy nanejvýš žádoucí mít zastupitelů co nejméně a o co nejvíce věcech si rozhodovat sami napřímo.

Nejde to u všeho a pořád tu bude nějaká vláda, která může defraudovat státní peníze, ale čím méně lidí ve vládě bude, tím méně toho stihnou rozkrást, proto je tak žádoucí malý stát s co nejmenším počtem státních úředníků včetně zastupitelů, podobně jako to vidíme ve Švýcarsku.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat