Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Digitální měna se blíží

No to s těma obchodama je tak, že třeba prodávají nějaký bazmek, kde si spočítali, že potřebujou za něj dostat 100, aby se jim to vyplatilo prodávat. (Že když se posčítá nákupní cena, platby na zaměstnance, budovy, skladování, daně, energie, zisk a tak, tak prostě vyjde, že aby to mělo smysl, tak při prodeji potřebujou dostat za kus rovnou stovku fufníků.)
Tak to dali na pult s cenovkou 100, lidi to nacpali do vozíků, u pokladny vyplázli 100 a fungovalo to.
Pak přišly karetní společnosti a že jako pomůžou obchodníkovi uspokojit širší klientelu a tak a pronajmou mu terminál. A z každé transakce si vezmou 5%.
Tak obchodník prostě změnil cedulku na 100 hotově, nebo 105 kartou a byl na tom furt stejně. Ale karetní společnosti začly řvát, že tak by to nešlo a že se nesmí uvádět, kolik z té transakce prožerou a nesmí se při platbě katrtou doúčtovávat vzniklé zvýšené náklady.
Takže obchodník holt udělal cedulku bazmek=105 pro všechny. Ale samozřejmě, pokud zákazník zaplatí kartou, tak má pořád jen svých 100 jako dřív, 5 sežere kartovní společnost. Pokud zákazník zaplatí hotově, tak má celých 105 a tedy o 5 víc, než od plátce kartou.

Nemluvě o tom, že některým obchodníkům dělají banky nesmyslné ofuky, takže platba hotovostí je pro ně jediným způsobem, když karetní terminál nedostanou.

----

No a pak je tu samozřejmě další možnost pro nepoctivce, kteří si chtějí peníze vydělané vlastní prací nechat pro sebe a neplatit nikomu výpalné ... ale to už je zase jiná pohádka ...

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat