Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Hackerský útok na Ředitelství silnic a dálnic

Sleduji fórum České dálnice, kde se o situaci na ŘSD samozřejmě také debatuje (včetně insiderů). Ta teorie o útoku zevnitř tam taky padla, nicméně převažují názory, že je to blbost:

... Tak u soukromé firmy bych s velkým rozmýšlením mohl o takové konspirační teorii přemýšlet - tak okolo 3% pravděpodobnosti. U ŘSD je to ptákovina typu : v očkování proti covidu jsou čipy...
... Blbosti, na ŘSD je 10 kontrol v jeden moment už běžná situace.

Ozývají se i hlasy, že by ŘSD hackerům zaplatilo, údajně má jít o desítky miliónů korun. Reakce z fóra:

... Skoro bych řekl, že puštění takového výroku ven bude součástí strategie k dopadení pachatelů. Tohle by nikdo ven nedal, kdyby to neměl dobře promyšlené.
... Tak bych řekl, že to má svoje důvody, a že tu zprávu nevypustili bez rozmyslu. ... Možná je to jenom uveřejnění alibi pro ŘSD a vysvětlení, proč teď některé věci nepůjdou, jak mají.

Píše tam i člověk z IT, který se hackerskými útoky zabývá:

... Po prvním průniku do sítě působí velmi opatrně v síti oběti, třeba měsíc, hledají všechna data, a především zálohy. Protože obět, která má zálohy, z té nebude výkupné že.
... Viděl jsem věci kterým jsem ani nebyl schopen věřit - zálohovací software zálohoval do cloudu, k zálohám se hackeři nebyli schopni dostat. Tak prolomili správů šifrovacích klíčů, podstrčili jiné šifrovací klíče, a ve chvíli kdy chtěla firma použít po napadení zálohy z cloudu, nebyly použitelné - ikdyž samotné zálohy dočtené/zašifrované nebyly).
Viděl jsem i firmu která během zálohování zapínala port na switchi, a po zálohování skriptem port zakázala. Hackeři na to přišli a port si za účelem zašifrování zapnuli.

Nicméně si myslím, že nepadne ani šéf ŘSD, ani ministr.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat