Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Když covid nestačí

Ok, tak tých 80% tupcov som možno prehnal, koniec koncov aj medzi mojimi kamarátmi je veľa očkovancov, proste boli k tomu donútení.

Dneska by sa určite NEPOCHYBNE našlo kopec ľudí, ktoré by očkovanie proti pravým neštoviciam odmietalo. Rovnako ako to bolo už v roku 1807 v Bavorsku, kde si mysleli, že očkovanie proti pravým neštoviciam ťa premení na kravu (to preto, lebo prvá vakcinácia prebiehala veľmi primitívne, vstrekovaním infikovaného kravského hnisu do ľudského tela). A k tomu došli aj bez internetu! Preto zaviedli v Bavorskom Kráľovstve v roku 1807 snáď ako v prvej krajine na svete povinné očkovanie proti neštoviciam. Vyhubiť sa im to tým ale ešte nepodarilo, podarilo sa to až o storočie a pol Raškovi práve jeho geniálnou stratégiou cieleného očkovania (no a samozrejme zmenou architektúry samotnej vakcíny). Súčasná očkovacia stratégia proti covidu by sa dala prirovnať k tomu bavorskému primitívnemu.

Ale to nie je moja pointa. Moja pointa je, že keď si myslíš, že dneska všetci okamžite uveria dezinformáciam a v minulosti to tak nebolo, tak sa riadne mýliš, akurát v minulosti boli tie sociálne bubliny bez internetu ešte väčšie, preto si nevidel taký guláš názorov a hádky na každom kroku takto verejne. Tých ľudí, čo si idú hardcore dezinfo je naďalej minimum a ja by som ľudskú psychológiu tak neočerňoval, keď ľudia vidia, že je tu korela spôsobujúca paseku, ale je tu na to protilátka, tak sa k nej určite pohrnú.
Zároveň je z evolučného hľadiska vlastne dobré, že existujú takíto "disidenti" a "rebeli" a že sa nikdy 100% populácie nepodvolí nejakej jednej myšlienke. Je lepšie, keď pri 80% naočkovaných tu máme aj tých 20% nenaočkovaných, keby sa v budúcnosti zistilo, že tá vakcína bola vlastne prúser, tak tu stále máme 20% ľudí, ktorí ľudský druh naďalej potiahnú. A možno tých 20% nenaočkovaných zas umrie na korelu, čo by ale tiež neviedlo ku katastrofe. Samozrejme nie je moc pravdepodobné, že 100% všetkých naočkovaných bude mať fatálne vedľajšie účinky a všetci nenaočkovaní umrú na korelu, tento evolučný princíp "diverzifikácie rizika" sa však uplatňuje aj v iných oblastiach ako v medicíne a očkovaniu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat