Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Skoky na lyžích - "výpočet" pořadí

Spolu s biatlonem patří skoky na lyžích k mým nejoblíbenějším zimním sportům z pozice diváka.

Před několika lety (už je to možná i deset?) došlo ke změně počítání výsledných bodů, podle kterého se stanovuje pořadí skokanů v závodě. Kdysi to bylo jednoduché: délka skoků krát koeficient (1,8 u běžných můstků, u mamutích méně) plus tři prostřední hodnocení stylových rozhodčí (z pěti). Nesledoval se vliv větru, v průběhu závodu se neměnila výška nájezdu (lavička). A pokud ji bylo nutno změnit, skokani lítali moc daleko, i již odskákavší museli skákat znova. Bylo to asi nespravedlivé, pokud někomu fouklo do zad a jinému pod lyže, ale bylo to přehledné.

Pak došlo ke změně, začal se započítávat vliv větru. Sice to znepřehlednilo situaci z pohledu diváků (někdo skočil daleko, ale protože mu "pomohl" vítr, byl klidně za někým, kdo skočil o 5 metrů míň). A zároveň se začalo operativně hýbat lavičkou nahoru a dolů, podle mě často kvůli opatrnosti, co by kdyby. Někdo skočí pěkně, daleko, jury dostane bobky, sníží nájezd a další skáčou klidně o 10-15 metrů míň. Že dostanou kompenzaci +/- 4-5 bodů je pěkné, ale za kratší skok kvůli menší rychlosti skokan klidně ztratí bodů 15-20.

Právě koukám na poslední závod Turné čtyř můstků a tak jsem zvědav, jak šachy v prvním kole dopadnou po druhém kole. Jakoby pořadatelé japončíkovi výhru nepřáli… Přitom, když jeden z nejlepčích skokanů současnosti (Geiger) skočí 4 metry pod rekord můstku, není IMHO důvod "poškodit" další, z nichž mnozí by tak daleko nedoletěli.

Za mě: během závodu by se s lavičkou hýbat nemělo.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat