Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Od kud to je?

Vy se ptáte, my odpovídáme :-D

Pravda těch webů mám vlastních jen nízké desítky a řadu dalších jsem nastavoval profesionálně, i když to byl jen takový vedlejší efekt, ale pokud se chce učit, tak jedna z poměrně přímočarých cest vede tudy - Apache dělá textové logy, ty jdou snadno parsovat, vyparsovaná data jdou snadno zpracovávat, nástrojů je na to dost a neváhám je použít na ty, kdo mi ty weby chtějí zneužívat.
Ale pravda taky je, že na to nepoužívám žádný magický čudlík, ale jen pár krátkých skriptů a rozumnou organizaci logů - a že co umím jsem se musel naučit na vlastních strojích právě z odkazovaných stránek (a jim podobných).
Na druhou stranu je pravda, že Apache zvládne každé PC/NB/RapsberryPi (nad 486 určitě ... a to už tak leda ukrást v muzeu), takže si s tím jde hrát doma prakticky zadara (Apache je legálně zdarma, stejně jako řada skvělých nástrojů, navíc většinu z toho v systemu (taky zdarma) nejspíš mít bude. grep,sed, sort, wc převážně stačí, aspoň pro pochopení a pro nenáročnou aplikaci typu pár tisíců návštěvníků na pár desítkách webů ).

Akorát to chce k tomu sednout, začít zkoušet a číst dokumentaci, případně googlit na Stack Overflow :-D

V podstatě to jde tak nějak zflikovat za pár večerů a s pomocí pár počítačů, co jako beznadějně zastaralé chtěl někdo hodit do popelnice. Stejně se blíží vánoční prázdniny a tradiční nouzový stav s lockdownem, tak se aspoň na chvíli zabaví :-D

Nebo si na to najmout firmu, kde to ale bude za pár desítek či stovek tisíc, nebo , je-li úřadem, tak si ji vysoutěžit s t tím, že místo tisíců tam budou milióny či miliardy a bude se to řešit ještě v přespříští pětiletce ...

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat