Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Mají peníze ještě smysl?

Prázdné obchody jsme tady před cca 40 lety měli také. Nedostatkové bylo úplně všechno. Tehdy jako výsledek centrálního plánování a centrální tvorby cen. Měl jsem za to, že tržní ekonomika takové problémy celkem dobře řeší. Pamatujete zhruba před 5 lety záplavu v továrně na diskové hlavy pro všechny tři hlavní výrobce. Tehdy hdd po celou dobu byly, jenom měly v ceně o nulu navíc. A svezly se s tím i ssd jako substitut, i když se jich to vůbec netýkalo. Rozhodně to nebylo jako za minulého režimu, když shořela továrna na harmasán pro celý východní blok a nebylo čím si utírat zadek (teda byly náhražky jako Rudé právo), to si matně z dětství vybavuju, ale vyprávěli rodiče spoustu dalších příhod co všechno bylo nedostatkové. Horší je právě situace, kdy dané věci nejsou dostupné za žádnou cenu, ale tak daleko jsme se určitě nedostali.
Nedostatek je v tržní ekonomice věc přechodná, ten zvedne ceny a tím ochotu někoho jiného dané věci vyrábět nebo dovážet odjinud, akorát to má nějakou dobu odezvy (výrobu počítačů opravdu nikdo nerozjede za měsíc, ale boty nebo ponožky tak náročné nejsou).
Zatím jsem neměl pocit, že by byl nějaký nedostatek čehokoliv, čeho si ale všímám je, jak poskočily ceny. Pravda teď jsem byl nějakou dobu mimo republiku, tak možná se budu divit, až vlezu do nějakého obchodu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat