Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Požití malého množství louhu.

Louh celkem nadsene reaguje s organikou, treba z tuku dela mydlo - poleptani louhem je vetsinou o dost horsi nez kyselinou a hur se hoji.
Taky ty reakce jsou casto vyrazne exotermni - cili vyvinou velke mnozstvi tepla a jsou schopne lokalne z trochy vody udelat paru, i kdyz je okolo te vody vic, cili to muze velice osklive prskat varici kapky koncentrovaneho louhu - tim nejen do oka, ale ani na kuzi ci saty dostat proste nechces.

Takze opatrnost, ochranne pomucky, (samozrejme rukavice a bryle, bez debat, kdyz neni vhodne obleceni, tak aspon nejake, ktereho neni skoda, je tluste a da se snadno strhnout)

Mit pri ruce neco na neutralizaci (idealni je v amaterskych podminkach ocet, ktery uz je relativne silna kyselina pro ucely neutralizace louhu, rad (bohuzel az bourlive) s nim reaguje a pritom je cloveku i satum relativne neskodny a da se snadno a bezpecne vyprat obycejnou vodou).

Pokud jde o poziti, tak zalezi na mnozstvi a koncentraci, ale i male zrnicko louhu muze hnusne zavarit. Pokud ho neni moc a dostane se az do zaludku, zaludecni kyseliny jsou silne a hojne a dost toho zneutralizujou bezpecne, ale ta cesta je problem - idealne samozrejme nepozit zadny. Kdyz uz to hrozi, mit u ruky VELKOU sklenici citronady a OKAMZITE ji vypit - kudy tece, tudy neutralizuje, redi a splachuje do bezpeci zaludku.

----

Teda jindy jinde jsem dostal podobny dotaz a nakonec se z toho vyklubalo pouhe myti hrnce louhem, vyplachnuti, umyti v mycce a uvareni polevky s naslednou obavou z otravy - uz po vyplachnuti cisteho hrnce od louhu obycejnou vodou je zbytkove mnozstvi louhu stopove a neskodne, kdo chce mit v dusi klid to nasledne vyplachne trochou zredeneho octa a kdyz to nikde nesumi a nedela bublinky, tak tam prokazatelne zadny louh neni a dale postupujeme jako pri cisteni hrnce od trochy zredeneho octa - vyplachnem trochou vody a nechame okapat, nebo rovnou uvarime treba koprovku nebo cocku na kyselo a ocet jeste dolevame :)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat