Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Afera negru

Tak to mi srdce zaplesalo, že aj ty vnímaš túto problematiku. Niekedy si myslím opak...

Identifikuješ to správne, ide to z USA. Preto ma udivuje, že by si ako občan USA radšej podporil tých, ktorí tieto trendy podporujú.
Ale aj v západnej Európe je to už moc zlé. Zažil som podobnú situáciu ako popisuješ. V Nemecku sa kamaráti bavili o futbale a spomínali nejakého novonemeckého (chápaj čierneho) futbalistu, neviem ti teraz povedať, ktorý to bol, keďže sám futbal nesledujem, jeden sa pýta druhého, ktorého myslí, a ten ho všemožne opisuje, pomaly podľa stavby chrupu a keď už nevie ako inak, tak povie, že ten taký tmavší.... To jako sakra nevie povedať na rovinu, že ten čierny?! U slovenských kamarátov by to nebol problém, dokonca v rámci žargónu pokojne aj slovo neger (aj keď tam už si treba dávať pozor s kým sa bavíš, niektorí sú aj u nás precitlivení) a tobôž nie s ukrajinskými kamarátmi, kde v ruštine je neger normálne neutrálne slovo. Ale Nemci (teda tí normíci, zas nie sú všetci tak vygumovaní) sa boja v kolegiálnom kecaní medzi sebou neškodných výrazov, to je už pekný newspeak.

Btw., v Amerike slovo black po novom už nemá hanlivú pachuť, práve naopak, zatiaľ čo v 2016 bolo ešte slovo black nemysliteľné, černoch bol afroamerican (a nemusel byť ani z Afriky ani z Ameriky), teraz je slovo black výraz rešpektu nadradenej čiernej rase.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat